Vrhuvština je u NOB-u dala veliki doprinos

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Vrhuvština je u NOB-u dala veliki doprinos oslobođenju Istre, Buzeštine i zemlje u cjelini. Gotovo da i nema sela na tom području koje nije sudjelovalo značajno u presudnim trenucima tih teških dana, istaknuo je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman na svečanosti u povodu 71. obljetnice Prve prosvjetne konferencije za okrug Buzet i Prvog oficirskog tečaja za Istru koji su 1944. godine održani u malom selu Medveje na Vrhuvštini.

U neposrednoj blizini Medveja, u Šimićima, rekao je Jerman, nalazila se komanda mjesta za Buzet. Svega nekoliko stotina metara dalje, u selu Klarići, održan je prvi Partizanski učiteljski tečaj u Istri. U selu Senj bila je partizanska komanda mjesta za Motovun, u Matiškima se održavao sastanak kotarskog komiteta SKOJ-a, a u Marčanegli se nalazila partizanska baza.

- Nikada ne smijemo zaboraviti 17.000 žrtava Istre, 621 žrtvu Buzeštine i 24 žrtve Vrhuvštine, poručio je Jerman. Međutim, rekao je, odnos prema antifašizmu u Hrvatskoj, više od dva desetljeća karakterizira minimiziranje pa čak i kriminaliziranje antifašističke NOB-e i antifašizma uopće. - Borci NOR-a nerijetko se prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, tretiraju kao građani drugog reda, a u pravima su svrstani u resor socijalne skrbi čime se gazi njihovo ljudsko dostojanstvo.

Ekstremno desne stranke, pojedinci, grupe i dio katoličkog klera nastoje revidirati povijest što se odnosi na Drugi svjetski rat i NOB i time nastoje svrstati Hrvatsku na stranu poraženih snaga NDH. Pri tome se umanjuje uloga NOV-a i Josipa Broza Tita u NOB- u i konačnoj pobjedi nad fašizmom, istaknuo je Jerman.

Gradonačelnik Siniša Žulić zahvalio se Udruzi antifašista Buzeta, što se značajne obljetnice iz antifašističke borbe obilježavaju i u malim mjestima, poput Medveja. - Ta mala sela imala su značajno učešće u razvoju povijesti Buzeštine, a pogotovo tijekom Drugog svjetskog rata. Upravo i zbog njihove uloge tijekom proteklih sedamdeset godina napuštali su ih ljudi, u želji da pronađu bolje uvjete života.

Ostanak, prvenstveno mladih, u rodnom kraju ovisi o radnim mjestima, naglasio je Žulić te s ponosom istaknuo da je u lipnju na Zavodu za zapošljavanje bilo manje od stotinu Buzećana ili samo 2,2 posto nezaposlenih. Ostanak na ognjištima, rekao je, ovisi i o dobroj infrastrukturi, pa se upravo stoga širom Buzeštine realiziraju komunalne investicije.

U tom razvoju nije zaobiđena ni Vrhuvština tako da se višemilijunskim ulaganjima u kanalizacijske sustave Vrha, Marčenegle, te Šćulci i Paladini, značajno poboljšava kvaliteta života u malim naseljima. Sudionicima antifašističkog kupa obratili se potpredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Romano Božac i predsjednik MO Vrh Kristijan Jermaniš.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su Vokalna skupina Vetta, mladi svirači Vrhuvštine, harmonikaši Vanesa Jakac, Silvijo Ugrin i Valentina Carpenetti, samouki glazbenik Damir Ugrin, te pjevač Neven Praštalo. Stihove su recitirale gimnazijalka Martina Černeka i pjesnikinja Marija Ribarić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter