Vranja dobila pročistač otpadnih voda

Pročistač otpadnih voda Vranje (M. RIMANIĆ)
Pročistač otpadnih voda Vranje (M. RIMANIĆ)

Ovih će dana započeti spajanje domaćinstava u Vranju na sustav odvodnje sanitarnih voda. Nakon izgradnje kanalizacije s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda naselja Boljun 2013. godine, vrijednog 910 tisuća kuna i Vranja, mjesto na području općine Lupoglav, dobila je kanalizaciju.

- Sustav odvodnje Vranje obuhvaća 1.700 metara kanalizacijske mreže s uređajem za pročišćavanje otpadnih vode za 110 ekvivalent stanovnika s mogućnošću proširenja na 250 ekvivalenata, kaže Franko Baxa načelnik Općine Lupoglav.

Nakon provedene javne nabave radove je izvela buzetska Vodoprivreda, a započeli su u svibnju 2014., ali su se zbog lanjske kišovite zime otegli mjesec dana izvan planiranog roka.

- Ugovorena vrijednost radova iznosila je 617 tisuća eura, ali budući da je izvedeno manje radova, jer smo odustali od nekih kraćih dionica, izvršeno je radova u vrijednosti od 520 tisuća eura, odnosno 3,98 milijuna kuna, napominje Baxa. Dodaje kako su svi radovi izvedeni u sklopu IPARD programa, Mjere 301. Za kanalizaciju u Vranji ishođena je lokacijska dozvola pa će u skladu s time započeti i priključivanje domaćinstava na sustav javne odvodnje.

"Sada od IPARD agencije očekujemo povrat novca. No, prije toga očekujemo kontrolu, a prema najavama iz agencije, sve bi to moglo biti gotovo prije završetka godine", nada se Baxa. Naime, za financiranje gradnje kanalizacije u Vraniji Općina Lupoglav zadužila se kreditom od poslovne banke, pa sada očekuje povrat novca od IPARD-a i potom povrat kredita.

Na kanalizaciju u Vranji bit će priključeno 30-ak obitelj ili 70-ak stanovnika, dakle oko 10 posto stanovnika općine Lupoglav, napominje Baxa ističući kako je od 2013. Općina Lupoglav iz EU fondova povukla 4,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava. (M. RIMANIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter