Vozači mali, ali paze kao veliki

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Pazinski je Autoklub u suradnji s gradskom Policijskom postajom, školom i vrtićem, jučer za najmlađe Pazince, ali i njihove roditelje i nastavnike, organizirao akciju "Sigurno u školu", namijenjenu polaznicima dječjeg vrtića i najmlađih razreda osnovne škole.

Središnji pazinski Trg slobode tom je prigodom u jednom dijelu pretvoren u prometni poligon s oznakama kolnika, nogostupa, pješačkim prijelazom i semaforima.

Prometni instruktori djecu su najprije poučili osnovama ponašanja u prometu, pogotovo prelaska ulice, zatim ih poveli pješice u obilazak poligona uz tumačenje znakova i oznaka na kolniku, a potom je slijedilo za djecu vjerojatno najzanimljivije događanje: svaki od stotinjak mališana dobio je priliku sjesti u električni autić, i glumeći odraslog vozača pokazati što je naučio.

Na startu je trebalo pričekati da se na semaforu upali zeleno svjetlo, na dva zavoja je trebalo primjereno usporiti, a na zebri stati dok ne prođu pješaci, i zatim se precizno uparkirati u cilj.

Iako je poneka mala nožica znala i prežustro stisnuti akcelerator električnog autića, mali su vozači brzo shvatili što treba činiti, i uvidjeli da će se tako kako se oni sada ponašaju u ovom malom automobilu i vozači pravih auta na pravim ulicama ponašati prema njima.

Na štandovima pokraj poligona dijelili su se tiskani materijali, letci i brošure, o sigurnosti u prometu, a ovom se akcijom pazinski Autoklub zajedno s partnerskim ustanovama uključio u nacionalnu kampanju "Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa", kao i u obilježavanje Europskog tjedna kretanja. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter