Vozači fekalijera samovoljno povisili cijene usluga

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Građani općine Medulin plaćaju previsoku cijenu pražnjenja septičkih jama koja nije u skladu s koncesijskim ugovorom. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća na taj je problem upozorio vijećnik Serđo Lorencin (SDP) riječima da je ta usluga, od kada je ovog proljeća potpisan koncesijski ugovor s Metisom, poskupjela za 100, pa i 200 kuna, mada je bilo rečeno da se cijena neće mijenjati.

Dovedeni pred gotov čin

I nositelj nezavisne liste Emil Jukopila na sjednici je podnio račun na kojem je vidljivo da je vozač fekalijere uslugu pražnjenja naplatio 56 kuna, mada je trebala, s obračunatim PDV-om, iznositi 31,25 kuna po kubiku. O čemu se radi?

- To je neugodna situacija kojom smo dovedeni pred gotov čin. To nisu cijene koje je definirala Općina. Dogovoreno je da usluga košta 350 kuna plus PDV po cisterni (od 14 kubika). Jedina razlika može nastati zato jer moraju biti fiskalni pa naplaćuju PDV, ali razlika u cijeni ne može biti tolika. Zato, ako postoje pojedinačni problemi, neka nam se građani jave, rekao je načelnik Medulina Goran Buić. Lorencin, koji je naveo da se takva usluga "na terenu" plaća 450 kuna plus PDV, odgovorio je da prijevoznici, koji su odlučili zarađivati "sa strane", neće napuniti punu cisternu ako građani inzistiraju na cijeni od 350 kuna.

Zanimljivo, u računu za uslugu pražnjenja jame koji je Vijeću podnio Jukopila, stoji čak i napomena da kupac prihvaća tu cijenu, mada ni kupca ni Općinu nitko ništa o tome nije pitao.

Iz daljnje rasprave postalo je jasno da više, nepropisne cijene usluga nije definirao koncesionar, tvrtka Metis, nego njegovi potkoncesionari, zapravo prijevoznici koji su i ranije pružali usluge na području općine. Zbog toga i razgovori s predstavnicima Metisa, koji su se prema riječima općinara obvezali da će riješiti ovaj problem, nisu urodili plodom.

Cijene iste već desetljeće

Prema ugovoru koji je Općina potpisala s Metisom, cijena pražnjenja septičkih jama formirana je po dva modela za dvije zone. Prva je zona Pješčana Uvala gdje se za cisternu zapremine osam prostornih metara plaća 144 kune, a za cisternu od 14 kubika 252 kune, što ispada 18 kuna po kubiku. U drugoj zoni, a to su sva ostala naselja općine, usluga iznosi 200 kuna za cisternu od osam kubika, odnosno 350 kuna za 14 kubika, što iznosi 25 kuna po kubiku. Sve te cijene istaknute su bez PDV-a. "U slučaju korištenja drugog seta cijevi, cijena se uvećava za 30 posto", stoji u ugovoru.

Dakle, kako saznajemo, cijena usluge nije se mijenjala cijelu dekadu, a jedino je razlika što se posljednjih godina na nju obračunava porez. Inače, Metis je kao koncesionar odabran na natječaju početkom godine kao jedini ponuđač, s mogućnošću ugovaranja potkoncesija. Ugovoreno je pet koncesija po cijeni od 37.200 kuna na tri godine. To znači da je ukupna vrijednost koncesija veća od 550 tisuća kuna. Na prostoru općine Medulin ne postoji mjesto za pražnjenje fekalija, kakvo se primjerice nalazi uz Vodnjansku cestu na području grada Vodnjana, što bi Medulincima sigurno omogućilo i nižu cijenu prijevoza.

- Možemo razmisliti o tome da sami uvedemo sustav odvoženja otpadnih voda. Sljedeće ćemo godine imati prihvatnu stanicu na uređaju Marlera pa ćemo imati kontrolu nad pražnjenjem fekalija, rekao je na sjednici Buić.

Njegov zamjenik Damir Demarin pojasnio je da na tako nešto ipak ne treba računati u skorom roku s obzirom da bi Općina trebala nabaviti kamione, što nije jednostavan i jeftin postupak, a i priključak na ispust bit će u funkciji tek dogodine.

- Prije nego se zbog ovakvih problema raskine koncesija, vjerojatnije je da će Metis nabaviti vozila i opremu te samostalno obavljati pražnjenje septičkih jama i odvoženje fekalija, rekao je Demarin. Uostalom, napominje donačelnik, i potkoncesionari koji su i prije raspisivanja i dodjele koncesije Metisu obavljali pražnjenje jama na području općine Medulin trebaju biti svjesni da im je koncesionar ovim angažmanom učinio uslugu i "ostavio ih na životu".

Metis upozorio podizvođače na nepravilnosti

Na internet stranici općine Medulin objavljena je obavijest prema kojoj su prekjučer predstavnici Općine opet održali sastanak s predstavnicima Metisove Podružnice Pula, a zaključeno je da se pražnjenje jama mora obavljati isključivo prema odredbama i cjeniku koji su navedeni u Ugovoru o koncesiji.

U obavijesti piše i da su iz Metisa upozorili ugovorne podizvođače na nepravilnosti i reklamacije građana, a sve daljnje nepravilnosti mještani mogu prijaviti toj tvrtki. Reklamacije prima Milorad Đuričkov na broj mobitela 099/730-2338 ili na broj centrale Metisa 535-067. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter