Vojna vježba Štit 13: Oklopnjaci na Rtu Kamenjak

Vojna vozila privremeno su zauzela Kamenjak
Vojna vozila privremeno su zauzela Kamenjak

Završni dan petodnevne vojne vježbe gađanja ciljeva u zračnom prostoru "Štit 13" na poligonu Rta Kamenjak protekao je u znaku loših vremenskih prilika pa nisu u potpunosti održane sve planirane akcije, no cjelokupna vježba ocijenjena je uspješnom. Zbog slabe vidljivosti otkazan je let aviona MiG 21, jedrilica koja se zatekla u akvatoriju Kamenjaka uzrokovala je pak neplaniranu pauzu, dok se gađanje vučenih meta nije moglo održati zbog guste naoblake. U vježbi je sudjelovalo 650 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Jedna od atraktivnijih akcija bila je simulacija spašavanja ranjenika helikopterom. Vježbom su isprobani postupci koji se mogu dogoditi u borbenim uvjetima, poput djelovanja neprijatelja i medicinske evakuacije. Dio današnjih aktivnosti, kako smo saznali, priprema je za međunarodne vojne misije, poput one u Afganistanu. Vježbu su, uz pripadnike Hrvatske vojske, s improvizirane tribine na jugu Kamenjaka pratili i delegati američkih vojnih snaga, koje je predvodio kapetan korvete Robert Woods, zatim predstavnici Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak.

Na Kamenjaku su se okupile sve grane oružanih snaga: mornarica, zrakoplovstvo, kopnena vojska, zapovjedništvo za potporu i sve ostale ustrojbene jedinice vojske Republike Hrvatske, rekao je general bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. No, naveo je da veći dio sustava kojima se ovih dana gađalo na Kamenjaku neperspektivan i u budućnosti će se mijenjati, u sklopu dugoročnog plana razvoja.

- Vježba je stoga iskorištena i za uništavanje dijela neperspektivnih sredstava. Mi smo, kao što je već poznato, potpisali ugovor o uništavanju tih sredstava i za to smo dobili milijun dolara od SAD-a. To smo dosad radili na Slunju zakopavajući ih u zemlju i uništavajući eksplozivom, a sad koristimo priliku da ih uništimo u borbenoj funkciji, rekao je Repinc. Vježba je završena postrojavanjem svih sudionika uz prigodno obraćanje kontraadmirala Ante Urlića, koji je istaknuo da su vojnici pokazali vrlo dobre rezultate iako zbog vremena nije moglo biti izvedeno sve što je planirano.

"Štit 13" je vojna vježba s najdužom tradicijom održavanja u hrvatskim oružanim snagama - održava se već 19 godina, a budući da je u početku bila organizirana dvaput godišnje, u travnju i listopadu, ovo je bilo njeno 26. izdanje.

Buić: Vojska je dobrodošla i idućih sto godina

- Poštujemo visoke ekološke standarde. Dobro surađujemo i s ekološkim organizacijama te udrugama, rekao je Repinc. Složio se i načelnik Općine Medulin Goran Buić.

- Općina Medulin itekako želi Hrvatsku vojsku na Kamenjaku. Ona štiti interese Hrvatske te Kamenjak kao zaštićeni krajolik i poligon za ovakve akcije. Vojska je dobrodošla i potpisujem da se i idućih sto godina održavaju vojne vježbe na Kamenjaku, kazao je Buić. (piše P. LUKEŽ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter