Vodnjanska špaleta: Vratiti staru slavu deliciji

Milan Buršić, Morena Smoljan Makragić i Dragica Buršić
Milan Buršić, Morena Smoljan Makragić i Dragica Buršić

Tradicionalna manifestacija Vodnjanska špaleta održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja u Stanciji Buršić, na Fažanskoj cesti u Vodnjanu - najavili su na današnjoj konferenciji za novinare organizatori Dragica i Milan Buršić, voditelji stancije te pršutarne Kod Milana i suorganizatorica, direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić.

Organizatori su pripremili bogat program za sve uzraste pa su za gastro-ponudu zaduženi renomirani kuhari Ljudevit Sabo i Feručo Smoković koji će pripremati vodnjanske špalete po starinskim receptima. Tijekom trajanja manifestacije, od 12 do 20 sati, bit će priređen i sajam autohtonih proizvoda, kreativne radionice za najmlađe i dječje igre. Novost je penjanje na zamašćeni stup koje će se održati u 15 sati te se svi zainteresirani mogu prijaviti na broj 098/421 333, a sudionike očekuju i brojne nagrade.

- Vodnjansku špaletu organiziramo treći put, počeli smo kao mali projekt i stili bimo da cila Istra oživi sa špaletom, ne samo Vodnjan, rekla je Dragica Buršić. Špaletu (plećku) su svi zaboravili pa su započeli s organizacijom ove fešte da ne budu samo pršuti popularni, dodala je.

Milan Buršić, mesar s dugogodišnjim iskustvom, istaknuo je da ne žele da se tradicija pripremanja špalete izgubi, pa će je u ponedjeljak pripremati na dva tradicionalna istarska načina, kuhanu i prženu na maslinovom ulju.

- Špaleta je bila vajka za Vazan, nosila se u crikvu blagosloviti, a ja i moja familija dali smo si truda da to vratimo, veli Buršić i dodaje da je špaleta u odnosu na kobasice ostala nepravedno zapostavljena, a vraćanjem tradicije njenog pripremanja žele privući domaće goste i turiste. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter