Vodnjancima za energetsku obnovu kuća 350 tisuća kuna

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Raspisan je javni natječaj za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama za sve građane s prebivalištem na području grada Vodnjana. Prijave se primaju do 25. kolovoza, a sufinancirat će se postavljanje termo fasada, obnova krovišta i podova, zamjena vanjske građevne stolarije, ugradnja plinskog kondenzacijskog kotla i rekuperatora, odnosno uređaja za povrat topline otpadnog zraka, te izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe projekta.

Projekt zajednički provode Grad Vodnjan i državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je odobrio 280 tisuća kuna, a u gradskom je proračunu osigurano još 70 tisuća kuna. Fond sufinancira do 40 posto opravdanih troškova ulaganja odnosno do 30 tisuća kuna (s PDV-om) po obiteljskoj kući, a Grad pokriva 10 posto troškova ili do 7.500 kuna.

- Obiteljska kuća koja se može kandidirati za dobivanje ove potpore mora biti bruto površine do najviše 400 četvornih metara, više od 50 posto bruto podne površine mora biti namijenjeno stanovanju, može imati najviše dvije stambene jedinice i biti izgrađena na zasebnoj građevnoj čestici. Ne mogu sudjelovati vlasnici kuća koje su još u gradnji, kuća za koje traje postupak legalizacije, niti oni koji imaju neplaćene dugove prema Gradu Vodnjanu, pojašnjava gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Kad se utvrdi Lista prednosti, prema bodovanju prijava u skladu s kriterijima iz Pravilnika objavljenog na web stranici Grada, znat će se i točan broj obiteljskih kuća koje će ostvariti pravo na sufinanciranje. S odabranim korisnicima sklopit će se ugovor kojim će biti definiran iznos koji se sufinancira, rokovi za ugradnju opreme i izvođenje radova, način plaćanja, kao i ostala prava i obaveze obiju strana.

Obrasci za prijavu na javni natječaj mogu se preuzeti s internet stranice Grada na www.vodnjan.hr. ili u gradskoj pisarnici utorkom od 15 do 17 sati te srijedom i petkom od 9 do 12 sati. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter