Vodnjan: Prihodi iz ove godine "pobjegli" u sljedeću

Dogodine gradska uprava očekuje bolje punjenje budžeta (N LAZAREVIĆ)
Dogodine gradska uprava očekuje bolje punjenje budžeta (N LAZAREVIĆ)

Proračun za sljedeću godinu u iznosu od 71,7 milijuna kuna usvojili su jednoglasno vijećnici Gradskog vijeća Vodnjana na sjednici u utorak navečer. U odnosu na prvo čitanje prijedloga financijskog plana, o čemu smo pisali prije dva tjedna, nema značajnijih izmjena, pa će se, vjeruju gradski predstavnici, kasa puniti s 57,4 milijuna prihoda od poslovanja i s 34,3 milijuna kuna prihoda od prodaje nefinancijske imovine, dakle nekretnina. Do konačnog iznosa preostalo je i 11 milijuna kuna zaduženja, a namijenjeno je financiranju projekata za koje se čeka kasniji povrat sredstava iz EU-fondova.

Smanjen proračun za 9,2 milijuna

Na istoj je sjednici donesen rebalans proračuna i izmjena pratećih programa za ovu godinu, a kojim je budžet Grada Vodnjan srezan u prihodima za 9,2 milijuna kuna, a u rashodima za 10,2 milijuna kuna. Razlog zašto je ovogodišnji proračun pao sa 62,1 milijuna na 52,9 milijuna kuna, navela je pročelnica odjela za proračun i financije Kristina Buršić, je što su prihodi za posebne namjene smanjeni za 4,7 milijuna, a prihodi od pomoći za 2,9 milijuna kuna. Drugim riječima, nisu ispunjena očekivanja od komunalnog doprinosa i od priljeva sredstava iz EU-a.

- Lijepo je vidjeti da proračun raste, ali moramo se pitati koliko je to realno. Upravo smo glasali za smanjenje ovogodišnjeg proračuna, a onda donosimo ovako izdašan za 2017. godinu, reagirao je Flavio Gregorović iz SDP-a.

- Sa smanjenjem ovogodišnjeg proračuna usko su povezani natječaji EU-a koji nisu raspisani u ovoj godini, a očekujemo ih u sljedećoj godini. I više komunalnih doprinosa nećemo uspjeti naplatiti do kraja ove godine, već u sljedećoj. Vjerujemo da će biti i dodatnih prihoda u 2017. od najavljenog novog vala legalizacije, mada nas to i ne veseli, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Buršić je dodatno objasnila da je zaduživanje za 11 milijuna kuna namijenjeno projektima za nerazvrstane ceste i uređenje okoliša škole, prema Programima ruralnog razvoja.

- Mi se moramo zadužiti da bi te projekte mogli financirati, rekla je Buršić, a Vitasović je dopunio da će Gradu iz fondova po realizaciji biti vraćena ta sredstva, no iznos mora biti prikazan u proračunu.

Između ostalog, u ovoj godini nije realizirano reciklažno dvorište, rekonstrukcija zgrade stare vage, izgradnja groblja, smanjena su ulaganja u rasvjetu, parkove, spomenike kulture... Za program održavanje komunalne infrastrukture za 2017. godinu, težak 6,9 milijuna kuna, viši savjetnik za izgradnju Emil Ferjančić naveo je da je i ove godine na istoj razini, jer "infrastrukturu treba održavati!".

Za gospodarstvo 9,9 milijuna

Gospodarski program za sljedeću godinu iz resora pročelnika Ezia Pinzana iznosi 9,9 milijuna kuna, s obzirom da su u njemu sadržana sredstva za unaprijeđenje gospodarstva od gotovo četiri milijuna kuna, za EU projekte u iznosu od 2,5 milijuna kuna, za zaštita okoliša od 1,4 milijuna kuna te za program vatrogastva i zaštite od požara od 1,4 milijuna kuna. Ovogodišnji Gospodarski program smanjen je pak s 8,1 milijun na 6,4 milijuna kuna, dobrim djelom i zbog neraspisanih natječaja za EU fondove, pa i neiskorištenih sredstava gospodarstvenika koje im je kao poticaje pripremio Vodnjan.

Bez amandmana na prijedlog proračuna

Prilikom predstavljanja zdravstvenog i socijalnog programa, pročelnica Odjela za društvenu djelatnost i opću upravu Nensi Giachin Marsetič navela je da su prihvatili prijedlog Lucije Debeljuh (SDP) da pravo na besplatnu autobusnu kartu dobiju i oboljeli od malignih bolesti, s obzirom na česte terapije i visoke troškove liječenja.

Prilikom prvog čitanja Sportskog programa, teškog 1,03 milijuna kuna, Gregorović je reagirao da je za sport potrebno izdvojiti barem 1,2 milijuna kuna, a Giachin Marsetič sada je pak navela da su sportu dodali još 70.000 kuna te on iznosi 1,1 milijun kuna.

- To je mali korak naprijed, ali dobar početak, riječi su kojima se zahvalio Gregorović.

Predsjednik Vijeća Corrado Ghiraldo naveo je pak da na predloženi proračun i prateće programe za 2017., osim sugestija s predzadnje sjednice, nije stigao niti jedan amandman vijećnika. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter