Vodnjan: Odlična godina za maslinare

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Za maslinare je ova godina odlična, i po urodu i po kvaliteti maslinovih ulja, a jednako je tako mnogobrojnim posjetiteljima koji još sutra posjećuju 12. dane maslinovog ulja i doista uživaju u degustaciji mladih, netom iz uljara izašlih ulja, ali i vrhunskih drugih autohtonih proizvoda, poput vina, pršuta, sireva, marmelada i drugih prerađevina od domaćih sastojaka.

Pod velikim šatorom na parkiralištu predstavilo se stotinjak izlagača, među kojima su i gosti iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Italije, Crne Gore, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Draž sajma je i u neposrednom kontaktu sa samim proizvođačima, najčešće cijelim obiteljima koje se svom poslu posvećuju s puno strasti i truda, i koji rado otkrivaju zanimljive detalje o svojoj tradiciji, pristupu i načinu rada. A tu su i vrhunske gastronomske delicije, zanimljivi susreti, druženje i zabava. Osim što promovira najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja i promovira Vodnjanštinu kao već dobro znano kvalitetno maslinarsko područje, ova međunarodna manifestacija svim zainteresiranima pruža mogućnost edukacije i ukazuje na koristi koje za zdravlje donosi konzumacija maslinovog ulja. Program, tako, sadrži vođene degustacije u Oil baru, stručna predavanja, gastronomske radionice stručna predavanja te obilazak matičnog i kolekcijskog nasada maslina. 

Intrigantan dizajn etiketa i male, podbuhle papirnate vrećice na špagu, privukli su nas na štand Andree Lupierija iz Vodnjana, koji je predstavio svoje ekološko, organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Cadenela. Odmah smo doznali još jedan interesantan podatak - u njegovom masliniku je moguće "usvojiti" stablo masline kako bi kupci, uz moto "From your tree to your table" (Od vašeg stabla do vašeg stola) točno znali odakle dolazi ulje koje će konzumirati.

- Uglavnom imamo domaće sorte, buže, bjelicu, rošinjolu i karbonacu, ali tu su i leccino i pendolino. Ovisno o godini proizvodimo monosortna ulja ili kupaže, što ovisi o karakteristikama maslina u datom trenutku i funkcije koju želimo da ispunjava u kuhinji. Radimo ulja od kojih je svako prikladno za pojedinu vrstu jela. Moj otac Giuseppe (Pino) i ja smo angažirani u ovom poslu gotovo 24 sata dnevno, a ostali članovi obitelji nam pomažu. Tamo i je i moja sedmogodišnja kćerkica Elena izuzetno važna jer degustira ulja već od svoje treće godine i potvrđuje nam da i svojim okusom, dakle pikantnošću mogu zaslužiti etiketu "For kids" (za djecu). Inače, djeca imaju jako razvijeno osjetilo okusa, ispričao nam je Andrea.

Potvrdio je da puno pažnje posvećuju i pakiranju, pa su njegove etikete rezultat korporativnog dizajna koji je osmislila jedna slovenska dizajnerica, dok je za grafiku zaslužan akademski kipar iz Pule. Posebna je etiketa koja asocira na plamen, osmišljena za njegov novi proizvod - ulje spravljeno ciljano za mesna jela. Andrea je istaknuo da vode jednaku brigu o okolišu, kakvu i o svojim proizvodima i kupcima. Certificirani ekološki uzgoj i proizvodnja zahtijevaju znatno veća ulaganja i angažman u masliniku, pa su im i cijene više. Za pola litre ulja je potrebno izdvojiti 170 kuna, što je za naše pojmove puno, ali kupci sve više prepoznaju vrijednost ovakvog proizvoda. Za kraj smo doznali i što je u vrećicama - komadići domaćeg kruha za degustaciju, koji su tako namijenjeni samo jednoj osobi.

Među gostujućim izlagačima su i oni iz Crne Gore, od kojih nam se Božo Šaltić predstavio kao jedan od najmanjih maslinara Europe, sa samo 68 maslinovih stabala, od kojih su neke starije od dvije tisuće godina, ali jedinstvenim proizvodima.

- Devedeset posto mojih maslina pripada autohtonoj sorti - barskoj žutici. Ulja imam vrlo malo, ali radim specijalitete poput čuvenog umaka Šalta koji je odličan uz ribu ili tjesteninu, pa čak i na kruhu. Jedan od sastojaka je biljka s padine planine Rumije, koja sprečava brzo djelovanje alkohola na živčani sustav. Imam i paštetu od crnih maslina, koja je lani proglašena najboljim novim proizvodom u Crnoj Gori, a jako dobre suhe smokve koje umačemo u vruću morsku vodu, pa zatim sušimo na suncu, ispričao je Šaltić, napominjući da ulje od plodova sa starih stabala mora biti za nijansu bolje od drugih, jer je tako i s vinom od grožđa sa starih čokota.

Njegov sugrađanin Vebija Bazović stigao je s četiri ulja, među kojima su ona od, kako je rekao, najstarije masline barske žutice na Balkanu, koja ima 2.057 godina.

- Tu sam već četvrtu godinu i uvijek se rado odazovem, jer se lijepo družimo i razmjenjujemo iskustva. Uvijek kažem da masline treba gajiti i konstantno nešto novo učiti. Tko se može naučiti i od moje najstarije masline koja mnoge tajne krije i šteta što ne može govoriti. Moja su ulja uspješno sudjelovala na panelskom osjenjivanju u Sloveniji i prodajem ih na aukcijama. Jedna je boca od 250 mililitara, pakirana u kutiji od maslinovog drva, prodana na sajmu u Torinu za sto eura, no smatram da cijena nije bila dobra, ako uzmete u obzir one koje postižu vina, kazao je.

Nekoliko koraka dalje zatekli smo Willijama Negrija iz Labina koji nam je vrlo lako dokazao da i istočna obala Istre, koju mnogi trebaju tek otkriti, ima svoje snažne adute u maslinarstvu.

- Naši su maslinici u Stanciji Negri, na području od Raškog zaljeva, na kojem su masline uzgajali već stari Rimljani. Ne čudi nas, stoga, što smo u njima pronašli antičke novčiće i terakotu. Tradicija naše familije u maslinarstvu traje već pola stoljeća. O tome svjedoči i obiteljski grb u čijem je središtu upravo stablo masline. Posljednjih tridesetak godina naše smo ekstra djevičansko maslinovo ulje doveli do samog vrha.

Danas je ono uvršteno u svjetski vodič Flos Olei s 94 boda. Poznati smo po našem blendu, miksu od četiri sorte - bjelice, buže, leccina i pendolina, koju je moguće koristiti u zaista širokoj paleti jela, od salata, ribe i mesa, pa sve do čokolade. Naše ulje ima prepoznatljive karakteristike što se tiče jačine, gorčine i pikantnosti zbog polifenola iz maslina, koje uspijevamo sačuvati ranim početkom berbe i brzom preradom u uljari, već u roku od šest ili sedam sati. Važno je i tlo koje je specifično zbog svog sastava i količine minerala, i pogodno je za tako visoko kvalitetan proizvod, ispričao je Negri.

Kao i svi njegovi kolege s kojima smo razgovarali, zadovoljan je urodom, no napomenuo je da se sve odužilo zbog kiše, pa su započeli s berbom, koja je trajala u intervalima, u prvom tjednu listopada i završili početkom ovog mjeseca. Ove su godine zabilježili povećanje proizvodnje za oko 2,5 tisuća u odnosu na lani. No, Negri smatra da to neće utjecati na cijenu. Pola litre njegovog ulja košta stotinjak kuna. Naš sugovornik ističe da je u prvom planu kvaliteta u koju puno ulažu, pa imaju malu količinu ulja u odnosu na broj maslina. To kupci sve više znaju prepoznati, pa je sve što su ove godine proizveli već su i plasirali na tržištu, objasnio je. (K. FLEGAR)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter