Vodnjan: Gradnja i obnova kanalizacije tek 2019. godine

Morski ispust u Peroju produžit će se na 1,6 kilometara (N. LAZAREVIĆ)
Morski ispust u Peroju produžit će se na 1,6 kilometara (N. LAZAREVIĆ)

Projekt sustava javne odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pula sjever, koji se proteže područjem grada Vodnjana, općine Fažane i pulskog naselja Štinjan, prema okvirnim procjenama težak je 200 milijuna kuna, a početak gradnje može se očekivati u 2019. godini, čuli smo jučer u Vodnjanu od Robija Fuarta, rukovoditelja pulskog komunalnog poduzeća Pragrande, u trenutku kada se trebalo održati javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš za taj zahvat.

Novi pročistač Peroj

Pišemo "trebala", jer prezentaciji se nije odazvao niti jedan zainteresirani građanin. Stoga su predstavnici Pragrandea kao investitora, zatim izrađivača studije WYG Savjetovanja iz Zagreba, te Vodnjana, Fažane i Istarske županije, umjesto formalnog javnog izlaganja potpisanom novinaru predstavili ključne odrednice ovog projekta.

- Njime je planirana gradnja kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Gradit će se glavni transportni kolektori, koji su u fazi projektiranja, i djelomično širiti već razgranata mreže. U odnosu na ostatak Hrvatske, ovdje imamo dosta razvijenu mrežu, tako da se ovaj projekt bazira na podizanju stupnja pročišćavanja otpadnih voda uređaja Peroj. Predviđen je drugi stupanj pročišćavanja sukladno direktivama Europske unije, rekao je Fuart.

Sadašnji uređaj Peroj, izgrađen 1985. godine sjeverno do naselja, zamijenit će novi, na novoj lokaciji, ali u blizini postojećeg. Tako će sadašnje mehaničko pročišćavanje u konačnici zamijeniti SBR uređaji, odnosno biološko pročišćavanje uz prozračivanje. Izgradit će se i novi podmorski ispust dug 1.600 metara, znatno duži od sadašnje morske dionice.

U studiji nalazimo podatak da je na postojećoj kanalizacijskoj mreži koja obuhvaća naselja Vodnjan, Fažana, Štinjan, Galižana, Barbariga, Valbandon i Peroj priključeno oko 65 posto korisnika. Glavna kolektorska mreža ne zadovoljava osnovne uvjete zbog nedovoljnog hidrauličkog kapaciteta na određenim dionicama, a prisutan je i problem prodora mora u kolektore što rezultira povećanim troškovima prepumpavanja na crpnim stanicama, što negativno utječe na trajnost crpnih stanica i rad uređaja za pročišćavanje.

- Projekt je u postupku javnog izlaganja studije utjecaja na okoliš, a po okončanju tog postupka ishodit će se dozvole kako bi se moglo okončati postupak izrade projektne dokumentacije i potom aplicirati na sredstva fondova Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta je okvirna, točan iznos znat će se po njegovom okončanju, napomenuo je Fuart. Neki od prisutnih naveli su da bi izgradnja sustava mogla početi i u 2018., no to je vrlo optimistično predviđanje, smatra Filip Banovac, vanjski voditelj projekta. Po njegovom mišljenu i određenoj dinamici postupka u 2018. godini uglavnom bi se provodila javna nabava.

Grade 17 crpnih stanica

Od oko 16 kilometara kanalizacije, koliko se planira izgraditi, oko 11 kilometara odnosi se na rekonstrukciju, a nešto više od pet kilometara na gradnju novih kanala. Za cjelokupni sustav odvodnje izgraditi će se 17 crpnih stanica i rekonstruirati postojeći havarijski ispusti na crpnim stanicama Badel i Puntižela do dužine od 150 metara. Osim stupnja pročišćavanja, značajno će se podignuti i kapaciteti uređaja u Peroju. Njegovo sadašnje opterećenje otpadnih voda kreće se ljeti do ekvivalenta od 35 tisuća stanovnika, a zimi do deset tisuća stanovnika, dok bi prema projektu aglomeracije Pula sjever zimi podnosio opterećenje više od 13 tisuća stanovnika, a ljeti, nakon izgradnje prve faze 42.000, a po izgradnji druge faze i 58.000 ljudi.

- Cijeli zahvat pozitivno djeluje na okoliš s obzirom da podiže stupanj pročišćavanja i ne očekuju se negativni utjecaji. Većinom je riječ o rekonstrukciji postojeće infrastrukture, a nova bi se postavljala uz prometnice ili u njihov trup, objasnio je Stjepan Dekanić, konzultant zagrebačkog WYG savjetovanja. Prema tome, realizacija projekta, ne predviđa veće i radikalnije zahvate u prostoru, a dugoročno nosi višestruku korist s obzirom na zaštitu okoliša, posebno mora.

Javna rasprava do 30. siječnja

Javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš sustava javne odvodnje i pročišćavanja područja Pula sjever otvorena je do 30. siječnja. Cjelovita studija i sažetak javnosti su u tom razdoblju dostupni u Gradu Vodnjanu, u uredu Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte, svakog radnog dana od 8 do 12 sati, osim utorkom kada se može pogledati od 12 do 18 sati. Sažetak za javnost izložen je i u ulaznom holu sjedišta Istarske županije u Puli, radnim danom od 8 do 16 sati, zatim u Upravnom odjelu prostornog uređenje Grada Pule na Forumu radnim danom od 8 do 16 sati, u Mjesnom odboru Štinjan, gdje se može pogledati radnim danom od 8.30 do 11.30 sati, te u vijećnici Općine Fažana otvorenoj radnim danom od 8 do 16 sati.

Studija utjecaja na okoliš kao i sažetak objavljeni su i na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Istarske županije, Grada Vodnjana, Grada Pule i Općine Fažana. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter