Voda potjerala miševe i glodavce na kućne pragove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na području općine Fažane sve je više pritužbi građana na mišolike glodavce. Razne vrste miševa sve se češće viđaju u Valbandonu i rubnim naseljima Fažane, u vrtovima i na cestama, a nisu rijetki primjeri ni da se zavuku u stambene kuće. Nešto je manje saznanja o pojavi štakora, ali osobno smo iz prve ruke čuli da se i njih sve češće može vidjeti kako "operiraju" kvartovima. S obzirom na učestale susrete s prijenosnicima raznih zaraznih bolesti, razumljiv je strah stanovnika pred očitim povećanjem populacije ovih štetočina.

Mnogi s kojima smo neslužbeno razgovarali smatraju da se razne vrste miševa nakon ljeta slijevaju u naselje zbog učestalih kiša i poplavljenih područja. Voda, pretpostavka je, puni njihove kanale i tjera ih u naselja u potrazi za hranom. Da je na području Fažane zaista povećana populacija glodavaca, potvrđuje i Nediljko Landeka, voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Deratizacija se plaća iz općinskog proračuna

- S obzirom na povećan broj poziva građana, može se reći da je povećana populacija glodavaca. Moguće je da su ih vremenske prilike dovukle u naselja prije zahlađenja. Inače su glodavci ljeti u stanju mirovanja, no izgleda da ovog ljeta uopće nisu mirovali, kaže Landeka. Odjel DDD-a Zavoda pokriva područje Fažane, Ližnjana, Raše i grada Rovinja, a od sljedećeg tjedna, navodi Landeka, na području Fažane kreće sustavna deratizacija.

- Neovisno o tome, mještani koji imaju problema s glodavcima mogu se obratiti svojoj općini ili izvođaču mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Na područjima gdje mi obavljamo deratizaciju slobodno nas mogu nazvati, a naši stručni timovi izlaze na teren istog ili sljedećeg dan. Ne moraju brinuti za plaćanje, naš izlazak je pokriven iz općinskog proračuna, u ovom slučaju Fažane, i bolje da to odrade naše stručne ekipe nego da se ljudi samostalno upuštaju u suzbijanje glodavaca, kaže Landeka.

S pojavom miševa i drugih glodavaca u svojim naseljima upoznati su i u Općini Fažana.

- Da, javljaju nam ljudi, posebno iz ulice Lavanda u Valbandonu, a ima i dosta dojava s područja izvan naselja Fažana, prema Galižani. Vrlo vjerojatno to ima veze s kišama i poplavama, jer sve su to područja gdje su bile poplave, tako da je to sigurno jedan od razloga. Morat ćemo sa službom DDD-a Zavoda vidjeti kako to riješiti i kako tome stati na kraj, kaže donačelnik Fažane Radomir Korać. Landeka ističe da su dojave mještana o pojavi glodavaca dolazile iz valbandonskih ulica Dragonja, Pineta i Mala Vala te fažanskih Galižanske, Brijunske i Proština.

Istarski poljoprivrednici zasad mirni

Zanimljivo, dok se u kontinentalnoj Hrvatskoj na pojavu glodavaca uglavnom žale poljoprivrednici, kojima poljski miševi uništavaju urod, u Istri s njima na poljima za sada nemaju nikakvih problema. To je još jedan argument, prema Koraću, da su glodavci pobjegli s poljoprivrednih površina uz rubove naselja pred vodom u stambene kvartove.

Aleksandar Bašić-Palković, direktor tvrtke Agroprodukt koja na jugu Istre obrađuje gotovo 200 hektara, kaže da trenutne kulture na ovom području glodavcima jednostavno nisu interesantne. I Franko Raguž iz vodnjanskog Agroturista nije vidio, niti ima saznanja o pojačanoj mišjoj populaciji u nasadima na Vodnjanštini. On pretpostavlja da je moguće da su štetočine te vrste s kišom pobjegle u niža područja prema obali, odnosno Fažani. I Miran Gortan, rukovoditelj istarske poljoprivredne Savjetodavne službe iz Pazina, potvrđuje da poljoprivrednici u Istri s glodavcima ove godine nemaju problema, niti je takvih dojava zemljoradnika primila njegova kolegica stručna savjetnica Zrinka Krpan-Buić iz Pule.

Barbariga se ljeti bori sa štakorima

Grad Vodnjan se s pojačanom pojavom glodavaca suočio sredinom srpnja, nakon obilne kiše i poplave koja je pogodila Galižanu i Valdenagu, pa su ciljano, uz redovne mjere deratizacije, tada tretirana naselja gdje je štetočine na otvoreno istjerala ogromna količina vode. Deratizaciju im provodi tvrtka ID90 iz Zagreba, a tijekom godine odrađeno je više redovnih akcija na više punktova i tek dvije ciljane po dojavi građana.

- Problema sa štakorima imamo ljeti u Barbarigi kada tamo boravi velika količina ljudi. Zimi se kanalizacija slabo koristi, osuši se, pa se poveća populacija glodavaca. Da to ne održavamo redovnom deratizacijom, stanje bi tamo bilo strašno, kaže Ezio Pinzan, pročelnik vodnjanskog Odjela za gospodarstvo.

Iz tvrtke Sani.Tres, koja mjere deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije provodi na području općine Medulin, ali i u Puli zajedno s drugim tvrtkama, navodi da na tim područjima nije bilo većih problema s glodavcima posljednjih tjedana.

U ponedjeljak počinje jesenska deratizacija

Sustavna deratizacija na području općine Fažane, dakle u naseljima Šurida, Valbandon i Fažana, počinje u ponedjeljak, 22. rujna, a trajat će do 11. listopada, navodi Nediljko Landeka. Tretirat će sve stambene objekte u kojima zateknu vlasnike, a tamo gdje ih ne zateknu, mogu se pozivom na broj dogovoriti za termin kada bi se deratizacija u stambenim prostorima mogla obaviti. Uz to, napominje Landeka, na broj telefona Odjela DDD-a 529-033 mještani ih mogu nazvati i radi individualnih mjera deratizacije.

- Naše stručne ekipe izlaze brzo na teren i one će to riješiti puno efektnije nego da mještani sami poduzimaju ikakve mjere, zaključuje Landeka. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter