Vlasnik otoka Frašker i Fraškerić u kućnom pritvoru

Fraškerić i Frašker nalaze se akvatoriju pored Banjola (Arhiva)
Fraškerić i Frašker nalaze se akvatoriju pored Banjola (Arhiva)

Vladimira Jevtušenkova, vlasnika banjolskih otoka Frašker i Fraškerić prošlog su tjedna priveli agenti ruskog Istražnog ureda zbog sumnji u nezakonito preuzimanje Bašnjefta i pranja novca u vezi s tim poslom. Dogodilo se to nakon sedam godina otkako je 2007. platio 2,5 milijardi dolara za tu naftnu kompaniju iz ruske republike Baškortastan. Tada je, uz naftni, širio svoj biznis i na telekomunikacije pa je te iste 2007. objavio kako je zainteresiran i za kupnju slovenskog Telekoma. Ali, taj posao nikad nije realizirao.

Jevtušenkovu je određen je kućni pritvor i nošenje sigurnosne elektronske narukvice, uz zabranu korištenja telefona i interneta. No, ovaj ruski multimilijarder, koji će prekosutra navršiti 66. godina, pobija sve optužbe. Inače, on je četvrtoosumnjičeni i ako mu se dokažu optužbe, može provesti do sedam godina u zatvoru.

Osim njega priveden je i armenski biznismen Levon Ajrapetjan te nekadašnji guverner Baškortastana Murtaz Rahimov i njegov sin Ural. Inače, Jevtušenkov je putem tvrtke Sistema vlasnik najvećih ruskih operatera fiksne i mobilne telefonije MTS i MGTS, a koje broje čak 65 tisuća zaposlenih.

Prema procjeni Forbesa njegovo je bogatstvo teško devet milijardi američkih dolara, po čemu je zauzeo 15. mjesto na listi ruskih bogataša i 71. na listi najbogatijih ljudi svijeta. No, tu su vrijednosti prije uhićenja, jer su nakon toga njegove dionice izgubile trećinu vrijednosti, a u jednom trenutku su naglo skočile nakon lažnih objava njegova oslobađanja.

Kunjado mu je imao jahtu u marini Veruda

Za razliku od njegovih poslova u Rusiji, koji su mu priskrbili milijarde dolara, sve što je uložio u Hrvatskoj - neslavno je završilo. Njegovo ulaganje u Istru bila je prva veća ruska investicija na poluotoku. U Glasu Istre sredinom 1999. objavili smo da mu je obitelj Bolković iz Banjola prodala otoke Frašker i Fraškerić za oko 1,1 milijun eura.

Bogati Rus je ondje želio izgraditi luksuzni kongresni i istraživački centar otvorenog tipa na Fraškeru te rekreacijske sadržaje na Fraškeriću, u što je bio spreman uložiti oko 10 milijuna eura. Nakon nekog vremena se predomislio te poželio izgraditi turistički punkt, s 50 soba, na 5.000 četvornih metara na Fraškeru, gdje bi ugošćavali svoje poslovne partnere i njihove obitelji. Međutim, sve je stalo jer je u lokalnoj zajednici bilo više protivnika, nego pristaša tog projekta, a ujedno ni prostorni planovi ni Uredba o zaštiti obalnog pojasa ondje ne dopuštaju izgradnju.

Ovaj doktor ekonomije i magistar kemije oženjen je za sestru uglednog i moćnog Rusa - bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova koji je prekjučer napunio 78 godina. Potonji je bio na čelu Moskve punih 18 godina, od sredine 1992. do kraja 2010. kada ga je dekretom smijenio predsjednik Dmitriji Medvedev. Dok je bio na čelu gradske uprave imao je jahtu na vezu u pulskoj marini Veruda. Nju je koristio kako bi doplovio do otočića u vlasništvu svog kunjada, a na jedrilici od 15-ak metara držao je votku napravljenu od jabuka s 97 posto alkohola. Inače, takve votke se prodaju u ruskim ljekarnama vrlo povoljno.

Na Mljetu mu propala investicija od 109 milijuna eura

Druga Jevtušenkova tvrtka je 2006. kupila od Općine Mljet, na javnom natječaju, 225.837 četvornih metara zemljišta za 2,8 milijuna eura. U uvali Pinjevica namjeravao je investirati 109 milijuna eura u luksuzne apartmane, ali u tome ga je spriječila država, koja se umiješala preko Državnog odvjetništva, tvrdeći da zemljište koje je Općina prodala Jevtušenkovu nije uopće bilo općinsko već državno. Danas je u posjedu Jevtušenkov, ali u gruntovnici je kao vlasnik upisana Republika Hrvatska. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter