Vladin povjerenik sve je bliži Višnjanu

Višnjan (M. MIJOŠEK)
Višnjan (M. MIJOŠEK)

Nakon što na sjednici Općinskog vijeća Višnjana održanoj 23. prosinca, prijedlog proračuna općinskog načelnika Milana Dobrilovića nije dobio zeleno svjetlo, općini Višnjan bliži se mogućnost imenovanja povjerenika Vlade u jedinici lokalne samouprave. Ivan Majkus IDS-ov predsjednik Vijeća općine Višnjan kaže kako do konca godine neće sazivati sjednicu općinskog vijeća jer naprosto nema dovoljno ruku za prihvaćanje prijedloga proračuna. Stoga je, kaže, nepotrebno ponovo sazivati raspravu i provoditi glasanje kada se ne može računati na prihvaćanje općinskog proračuna za 2017. godinu.

Odluka o privremenom financiranju

Da podsjetimo za prijedlog proračun u planiranom iznosu od 20,6 milijuna kuna glasovali su Branko Kovačić (Nezavisni općinski vijećnik) i Ljubomir Sirotić (SDP), a protiv su bili vijećnici s liste Angela Matticha, osim njega, Romina Bernobich, Mario Peršurić i Petar Radovan, dok su IDS-ovi vijećnici, iz čijih redova dolazi i načelnik Dobrilović, Ivan Majkus, Miodrag Majkus, Nedjeljko Radovčić i Ivan Poleis bili suzdržani. Vijećnica Romina Dušić (IDS) nije bila nazočna sjednici vijeća.

Prema Zakonu o proračunu, predstavničko tijelo donosi proračun na razini podskupine ekonomske klasifikacije za iduću proračunsku godinu i projekciju na razini skupine ekonomske klasifikacije za sljedeće dvije proračunske godine do konca tekuće godine i to u roku koji omogućuje primjenu proračuna s 1. siječnja godine za koju se donosi proračun. U slučaju Višnjana za to je preostao još samo jedan dan, dakle sutrašnja subota 31. prosinca. Budući da nitko ne očekuje nekakav obrat u ponedjeljak s početkom nove 2017. godine Višnjanci mogu očekivati povjerenika kojeg će im imenovati Vlada RH. U takvom slučaju Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi predviđa: "Ako u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave nije donesen proračun ni odluka o privremenom financiranju, povjerenik će donijeti odluku o privremenom financiranju u skladu s posebnim zakonom", a financiranje se vrši na temelju proračuna iz prethodne godine.

Općina će funkcionirati

U ovom slučaju, prema istom Zakonu, na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, Vlada Republike Hrvatske istovremeno će raspustiti predstavničko tijelo i razriješiti općinskog načelnika i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima, ako u zakonom određenom roku, a to je 31. prosinca 2016., ne bude donesen proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju. Dakle otvori li se u ponedjeljak 1. siječnja, posve izvjesna mogućnost da Višnjan dobije povjerenika, on je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave do uspostave njezinih tijela. Međutim, povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave i ne može raspolagati njezinom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter