Vlada još nije poslala jamstva za novu bolnicu u Puli

Ništa novog u nastojanju za izgradnjom moderne pulske bonice (M. ANGELINI)
Ništa novog u nastojanju za izgradnjom moderne pulske bonice (M. ANGELINI)

Iz Vlade RH još nije stigla odluka o davanju državnog jamstva na kredit za izgradnju nove pulske bolnice, ali je 4. siječnja stigla odluka ministra zdravlja Rajka Ostojića da se zabranjuje novo zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama u zemlji. Saznali smo to danas u Ravnateljstvu Opće bolnice Pula na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

- Zabrinjavajuće je što projektu nove pulske bolnice za tri mjeseca, u travnju, istječe valjanost građevinske dozvole. Nadam se da će mjerodavniji od mene o tome voditi računa, naglasio je ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin.

Moglo bi se, dakle, dogoditi da se umjesto najavljivanog raspisivanja natječaja za graditelje bolnice nositelji projekta budu morali ponovno baviti ishođenjem dozvole za gradnju. Proces je to koji košta i traje mjesecima, a odgodio bi početak obnove pulske bolnice na sigurnih još godinu dana. Na novinarsko pitanje hoće li i ministrova zabrana zapošljavanja odgoditi neke kadrovske planove u pulskoj bolnici, ravnatelj dr. Jerin pojasnio je da nisu upitne specijalizacije koje su u tijeku, jer su sa svim specijalizantima već potpisani ugovori o radu, ali će trebati, recimo, tražiti dozvolu ministra za zapošljavanje jednog pedijatra koji je izrazio želju iz Zagreba preseliti u Pulu.

- Uvodi se zabrana zapošljavanja na određeno i neodređeno vrijeme, osim u cilju zamjene radnika na bolovanju te iznimno, uz dozvolu ministra, za neophodan medicinski kadar. Odluka se temelji na Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva do 2020. godine, koja je usvojena u Saboru, te na Strateškom planu razvoja ljudskih resursa kao dijelu te strategije, pojasnio je glasnogovornik bolnice Goran Paić, a ravnatelj je najavio da će ovih dana Ministarstvu dostaviti plan specijalizacija u pulskoj ustanovi za 2013. godinu. U bolnici i dalje najviše nedostaje pedijatara (četvero ih je na specijalizaciji) te klinički imunolog.

- Zadnjih šest mjeseci pooštrena je procedura zapošljavanja, u Ministarstvu i HZZO-u morali smo tražiti dozvole za svaku specijalizaciju, a zapošljavanje nemedicinskog kadra već je duže potpuno stopirano, rekao je dr. Jerin. Ipak, imao je i dobre vijesti - dr. Marin Petrinović položio je specijalistički ispit iz ortopedije, čime je potpuno ekipirana liječnička služba na Odjelu za traumatologiju i ortopediju, a dr. Dolores Janko Labinac obranila je doktorsku disertaciju na Sveučilištu u Osijeku o multiploj sklerozi, bolesti relativno čestoj u središnjoj Istri. Osim toga, pulskom je rodilištu lani u studenom potvrđen status Prijatelja djece za sljedeće tri godine, zbog promicanja dojenja i što prirodnijih uvjeta za rast i razvoj djeteta. (piše D. PALIBRK; snimio M. ANGELINI)

Donacije Puljanke i anonimnog donatora

U pulsku bolnicu nedavno su stigle dvije vrijedne donacije. Tvrtka Puljanka zaslužna je za kupnju dva kardiološka uređaja vrijedna 500 tisuća kuna - ergometra i prenosivog ultrazvuka srca, posebno dragocjenog za pregled hospitaliziranih bolesnika. Potom su, zahvaljujući donatoru iz Istre koji je želio ostati anoniman, na Djelatnost za ginekologiju i opstetriciju stigla dva nova monitora za praćenje vitalnih životnih funkcija pacijentica i novorođenčadi. Vrijednost ove donacije je 50.500 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter