Vježbamo da budemo zdravi


Centar za inkluziju i podršku u zajednici Poreč dobio je još jednog volontera. Uz Elenu Mates, volonterku koja u centru pomaže već dvije godine, prije pola godine pomoć je ponudio izvrstan sportski stručnjak i strpljivi pedagog Jadranko Vrus, pa se u sportskoj dvorani Palestra već pola godine dva puta tjedno održavaju tjelesne vježbe za razvoj i održavanje motorike, koordinacije, ravnoteže, kondicije i opuštanja za desetak osoba s intelektualnim teškoćama. Izuzetno je dragocjena to pomoć za osobe koje su inače lošijeg zdravlja, često s problemima pretilosti te slabo motiviranih za fizičku aktivnost, ali zbog vrlo dobrog odnosa članovi i članice centra vrlo su zadovoljni trenerom i vježbama, pa nestrpljivo iščekuju svaki sljedeći susret, saznajemo od jedne od voditeljica centra, socijalne radnice Ivane Vojinović koja uz Karolinu Štauber i Marizu Legović asistira vježbama.

Susret često započinje s trenerovim upitom "Zašto vježbamo?", na što se zaori dvoranom "Da budemo zdravi!". Već nakon samo nekoliko mjeseci vježbanja, pomaci su vrlo vidljivi.

- Čovjek je rođen za kretanje i jedino krećući se razvija i održava sve svoje organske sisteme tokom života, kaže kineziolog Vrus dodajući da je bez razmišljanja prihvatio ideju o uključivanju članova Centra u redovan program vježbanja. Ističe veselu atmosferu tokom vježbanja, ozbiljnost, veliku motiviranost i povjerenje sudionika što je sve rezultat redovitih dolazaka. "Moram priznati da me takva atmosfera dodatno motivirala za rad, a nadam se da je moje volontiranje obogatilo i upotpunilo već uspješan program Centra za inkluziju Poreč", kaže Vrus. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter