Vježbaj um, druži se- igraj društvene igre!

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Svi oni koje su oči možda zaboljele od kompjutorskog ekrana i možda već danima nisu izašli iz kuće jer se ne mogu odlijepiti od svoje najomljenije kompjutorske igrice jer baš sada je napeto i kreće se na idući level, mogli su u subotu nakratko "predahnuti" uz prave protivnike od krvi i mesa.

Naime, pulska Udruga Zaigrana koza koja okuplja 15-tak članova organizirala je Circolu cjelodnevno igranje društvenih igara u sklopu 2. Dana društvenih igara u Puli tijekom kojeg su se svi posjetitelji mogli uključiti u jedan od timova i iskušati se u nekoj od igri prema vlastitom guštu.

Onima koji se nisu mrdnuli dalje od Rizika, Čovječe ne ljudi se ili Monopolya pomagali su volonteri Zaigrane koze kao i članovi zagrebačke Udruge za promicanje društvenih igara" Igranje" koji su ih uveli u neku od avantura.

Aldo Šuran iz Zaigrane koze naglasio je da je cilj prije svega razvijati kulturu igranja modernih društvenih igara koje su danas sve više zamijenili mobiteli i kompjutori, a želje im je potaknuti socijalizaciju među mladima.

-Radi se o višoj razini modernih društvenih igara koje se ne temelje na sreći, već na znanju, vještinama i strategiji. Za neke igre treba jako puno razmišljati što je osobito korisno za djecu koju se kroz određenu igru potiče na osmišljavanje strategija, logičko razmišljanje i druženje. Ciljamo na ljude koji su možda kao djeca igrali ali su prestali, kazao je Šuran i dodao da su u ponudi razne igre za početnike ali i mnoge složenije za koje je potrebno i do tri sata vremena. Zanimljivo je bilo čuti da na svjetskoj listi najboljih društvenih igara Monopoly zauzima tek 9539. mjesto dok se Čovječe ne ljuti se plasirao na 9589. mjesto.

U subotu su se posjetitelji mogli okušati u 50-tak različitih igara ovisno vole li fantasy, srednji vijek ili one u kojima se igra u timu ili pak "jedan na jedan". Iako nismo imali vremena zaigrati, u vrijeme našeg dolaska okupilo se već nekoliko timova koji školjacanje našeg fotoreportera nisu ni primijetili jer već su ozbiljno odlutali u neku od avantura.

Uz igranje i prezentaciju društvenih igara, posjetitelji su se na štandu Gradske knjižnice i čitaonice Pula mogli upoznati i s najnovijim i najuzbudljivijim stripovima i knjigama znanstvene fantastike i fantasy tematike.

Događaj je organizirala udruga Zaigrana koza iz Pule u suradnji s udrugom za promociju društvenih igara Igranje iz Zagreba i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula. Za kraj, svi oni koji se žele okušati u igranju nekih modernih igara, mogu se pridružiti članovima udruge Zaigrana koza čiji se prostori nalaze u Društvenom centru Rojc. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter