Vjernici, ali i svi ostali pozvani da podrže mlade

Mons. Marin Barišić, tijekom svete mise
Mons. Marin Barišić, tijekom svete mise

Uz jutarnje svete mise, koje su osam i devet sati predvodili vlč. Milan Zgrablić i na talijanskom jeziku don Rudolf Koraca, zlatomisnik, crkva svete Eufemije i jučer u 18 je sati bila ispunjena vjernicima i hodočasnicima iz čitave Istre i šire. Naime, 16. rujna obilježava se blagdan svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, o čijem su životu i mučeništvu propovijedali mons. Ivan Milovan, biskup - zlatomisnik i nadbiskup splitsko-makarski, mons. Marin Barišić.

U svojoj je nadahnutoj propovjedi mons. Barišić, govorio o snazi vjere ove mlade žene, pristigle iz Kalcedona, koja se nije ni pod najtežim mukama htjela odreći svoje vjere, pa ni u trenucima kada su je pokušali mučiti na kolu i bacili lavovima.

Upravo, njen je životni put i kršćansko opredijeljene bila i nit poveznica s mladim naraštajima, koji se, kako veli mons. Barišić, u sve većem broju žele vratiti svojim izvorima i Bogu, odnosno sebi samima. Govoreći o mladim ljudima, mons. Marin Barišić, s ponosom je istaknuo da imamo zdravu mladost kojoj svi zajedno, i kao roditelji, građani, susjedi i vjernici trebamo pomoći da se vrati na pravi put, u svijet koji nije baziran na sebičnosti, pohlepi i konzumerizmu već suprotno solidarnosti i ljubavi među ljudima. Jer, upravo ta mladost koja živi među nama živi životom svete Eufemije i želi izgraditi jedan novi svijet.

Stoga, dopustimo im da njihova ljubavi i djela dođu do riječi, u naša srca i živote, poručio je s oltara nadbiskup splitsko - makarski, dodavši i da izgovora za nečinjenje i nedjelovanje nema.

- Kako pomoći mladima da pokažu svoj razum i srce? Na način da smo svi pozvani da to učinimo i na njihove riječi odgovorimo kao majka i otac, suprug i supruga, vjernici i ljudi. Jer, opasno je ako im, ali i sebi samima, ne dopustimo emocije bez kojih postajemo hladni i stvaramo svijet bez ljubavi, solidarnosti, zajedništva. Stoga, postanimo svi svete Eufemije, otvoreni za Božji šapat, poručio je na kraju propovjedi mons. Marin Barišić. Dodatnom svečanom ozračju u crkvi svete Eufemije doprinio je mješoviti zbor župe svetog Blaža iz Zagreba, kojim je ravnao rovinjski bariton Ronald Braus. (N. ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter