Vižinada: Groblje i crkva kao okupljalište hodočasnika i turista

Marko Ferenac na novom groblju na Božjem Polju
Marko Ferenac na novom groblju na Božjem Polju

Vijeće općine Vižinada dopustilo je pokretanju postupka javne nabave za rekonstrukciju groblja Božje Polje kraj Vižinade. "Radovi bi trebali započeti odmah nakon Nove godine, kako bi do Uskrsa bili gotovi", kaže općinski načelnik Marko Ferenac. Radi se, dodaje, ponajprije o obnovi pješačkih staza na novom dijelu groblja, koje su u prilično derutnom stanju.

Naime, postojeći će se tlaklavoc izvaditi, teren poravnati i prikladno pripremiti za njegovo ponovno postavljanje. Uz to središnje će se staze suziti za oko pola metra, a na sva četiri grobna polja uredit će se nove staze. Tako će svako grobno polje dobiti po dvije staze, a svako grobno mjesto betonske temelje za postavljanje spomenika. Tlakovac će postaviti i po novim stazama, a osim obnove žbuke na unutarnjem zidu groblja uredit će se vanjski nogostup, odnosno staza oko groblja.

Nepoželjni jer dižu tlakovac

- Vijeće je odlučilo da se gotovo svi čempresi na novom groblju uklone jer nisu iste vrste. Jedni imaju široke, a drugi uske krošnje pa tako narušavaju izgled groblja. Osim toga dižu tlakovac, pa ne bi bilo zgodno da postavimo novi tlakovac i da ga čempresi svojim korijenjem dižu i uništavaju stazu", kaže Ferenac i naglašava kako će osam čempresa oko središnjeg križa ostati kao ukras. Međutim, groblje neće ostati "golo" već će se nakon uređenja staza, grobnih mjesta i unutrašnjih zidova hortikulturno urediti. 

Osim na novom, radit će se i na starom dijelu groblja, gdje se nakon Nove godine planira urediti stazu oko crkve i unutar grobnih polja. Budući da je crkva zaštićen spomenik kulture na tom se dijelu groblja ne može postaviti tlakovac ili neka duga podloga, pa će se skinuti humusni sloj i staze posuti rizlom. Pred samim ulazom u groblje kod kapelice popravit će se tlakovac, a trenutno se na njoj popravlja i boji stolarija.

Na starom groblju ostaju čempresi

- Prema troškovniku za rekonstrukciju novog groblja planirano je 500 tisuća kuna. Koliko će iznositi troškovi hortikulturnog uređenja, još ne znamo jer još nisu prikupljene ponude. Što sa tiče radova na starom groblju u proračunu za iduću godinu planirano je 50 tisuća kuna, napominje Ferenac. Problema s čempresima ima i na starom groblju, ali je općinsko vijeće odlučilo da se za sada ti čempresi ne uklanjaju. Neki se žale da im čempresi onečišćuju i uništavaju spomenike. Stoga će se ta tema uskoro naći na dnevnom redu sjednice općinskog vijeća, dodaje Ferenac.

Projekt rekonstrukcije novog dijela groblja podmirit će se iz općinskog proračuna. Ovaj je projekt bio prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva, ali nije prošao. Unatoč tomu, uložena će se sredstva vratiti u proračun prodajom grobnih mjesta koja će se na novouređenom groblju prodavati po pet tisuća kuna.

Atilina glava i samostan templara na Božjem Polju

Zanimljivost groblja na Božjem Polju predstavlja crkva Svete Marije sagrađena u 15. stoljeću na mjestu ranijeg sakralnog objekta, koji se spominje u 10. stoljeću i samostana koji je najprije pripadao benediktincima, zatim templarima, ivanovcima i franjevcima trećerecima. Ponad njena pročelja nalazi se čuvena Atilina glava, a s njene južne strane sačuvan je središnji dio samostanskog klaustra s cisternom. Svod svetišta izgrađen je po uzoru na onaj crkve sv. Nikole u Pazinu, a freske u njoj djelo su slikara iz generacije nakon Vincenta iz Kastva. Zbog svega ovoga Božje polje je danas pod zaštitom, a posebno je zanimljivo to što je ovdje nekada bio samostan templara, pomalo mističnih redovnika vitezova osnovanih od francuskih križara 1.118. a ukinutih 1312. godine.

Ovo je razlog da općina Vižinada i župa Vižinada razmišljaju o valorizaciji ovog prostora. Božje Polje je od davnina bilo okupljalište hodočasnika, pa župnik Leonardo Krakan, kaže Ferenac, s biskupijom razmatra mogućnost, budući da se ovdje o blagdanu Velike Gospe okuplja veliki broj vjernika, ovo mjesto afirmirati kao hodočasničko središte. Općina svakako podržava ovu ideju, ali razmišlja naglasiti povezanosti Božjeg Polja s templarima. Ferenac ne krije želju da se ovaj prostor osim za hodočasnike uredi i za turiste, dakle da posjetitelji mogu razgledati freske, a kroz interpretacijske ploče nešto više doznati o Božjem Polju i templarima. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter