Visok stupanj razvoja sustava zaštite i spašavanja

(Arhiva)
(Arhiva)

Svake se godine 1. ožujka u Europi, pa tako i u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan Civilne zaštite. Naime, 1. ožujka 1972. pri Ujedinjenim narodima osnovana je Međunarodna organizacija za Civilnu zaštitu, a 18. prosinca 1990. Glavna skupština Međunarodne organizacije za Civilnu zaštitu proglasila je 1. ožujka Svjetskim danom Civilne zaštite. Vlada Republike Hrvatske je 21. siječnja 1992. taj dan proglasila Nacionalnim Danom civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Civilna zaštita od 1. siječnja 2005. djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao krovnog državnog tijela zaduženog za usklađivanje aktivnosti i resursa u slučaju katastrofa i većih nesreća. Ovakav administrativni okvir Civilnoj zaštiti, kao operativnoj komponenti jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja, omogućuje veću samostalnost i optimalne uvjete u području kreiranja konceptualne i razvojne strategije, provođenju operativnih priprema kojima je krajnji cilj sigurnost pojedinaca, te zaštita života, zdravlja i imovine stanovništva, životnog okoliša, kulturnih, materijalnih i drugih dobara u Republici Hrvatskoj.

Deset gradova i 31 općina

U sklopu Međunarodnog dana Civilne zaštite, ove godine 10. obljetnicu djelovanja obilježava Područni ured za zaštitu i spašavanje Pazin, koji svojim aktivnostima pokriva područje cijele Istarske županije, odnosno deset gradova i 31 općinu, a kao dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) ustrojen je 2005. sa sjedištem u Pazinu. "Ured je nadležan za osiguranje učinkovitog izvršenja poslova i zadaća DUZS na području Istarske županije, posebno u pogledu stručnih poslova vezanih za Civilnu zaštitu, djelovanje Županijskog centra 112, te sustava uzbunjivanja i obavješćivanja. Uz to osigurava provođenje priprema, planiranja i sudjelovanja u djelovanju svih operativnih snaga zaštite i spašavanja", kaže Nirvana Ukušić, pročelnica PUZS Pazin, dodajući da se PUZS sastoji od Odjela za preventivne i planske poslove, te  Županijskog centra 112.

U proteklih 10. godina, postupno, PUZS Pazin je u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave izgradio novi sustav Civilne zaštite. Tako su u razdoblju od 2007. do 2008. godine preustrojene i formirane nove postrojbe Civilne zaštite, opće i specijalističke namjene, dakle ukupno njih 80 s 1.992 pripadnika. Završetkom ustroja postrojbi civilne zaštite i njihovom popunom, stvoreni su uvjeti za smotru postrojbi i izradu jedinstvenog pozivarskog sustava, što je do 2012. i napravljeno.

Jedna od važnih zadaća je i izrada Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara te okoliša. Stoga Područni ured Pazin intenzivno prikuplja, obrađuje i analizira pokazatelje te stvara kvalitetnu bazu podataka o svim relevantnim sudionicima zaštite i spašavanja na području cijele Županije. Ustrojena je, također i respektabilna baza podataka o kritičnoj infrastrukturi, količini i rasporedu opasnih tvari, snagama, sredstvima, opremi i drugim čimbenicima, dodaje Ukušić. Značajan doprinos prevenciji i sprječavanju velikih nesreća i katastrofa daje aktivno sudjelovanje PUZS Pazin u proceduri donošenja prostorno-planske dokumentacije u području zaštite i spašavanja. U tom smislu, od 2008. do danas obrađeno je više od 900 predmeta, naglašava ona. K tomu Županijski centar 112 redovito surađuje u preventivnim aktivnostima, posebno u dijelu koji se odnosi na rano upozoravanje na mogućnost nastanka veće nesreće ili akcidenta.

Daljnji razvoj sustava PUZS Pazin temelji na prevenciji i sprečavanju nastanka velikih nesreća ili katastrofa. Veliku ulogu u tom segmentu imaju i njegove brojne aktivnosti, poglavito one usmjerene na pripremu sustava za protupožarnu i turističku sezonu te nepovoljne zimske i hidrološke uvjete. Stoga je edukacija iznimno važan segment djelovanja PUZS Pazin, a od 2007. do danas edukacijom je bilo obuhvaćeno više od 120 odgojno-obrazovnih ustanova u kojima je educirao više od pet tisuća polaznika. Edukacijom za provedbu zadaća u velikim nesrećama i katastrofama, osposobljena su 493 pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja.

- Visoka kvaliteta ostvarenih zadaća rezultat je suradnje Područnog ureda sa svim jedinicama lokalne i područne, regionalne, samouprave, pravnim subjektima i udrugama građana, a odlična suradnja ostvarena je i s odgojno-obrazovnim ustanovama, pa Područni ured kao stručno i koordinativno tijelo sustava zaštite i spašavanja, svojim znanjem i iskustvom konstantno doprinosi provedbi njihovih zadaća zaštite i spašavanja, naročito u podizanju stupnja prevencije i svijesti o postojanju opasnosti od prirodnih i ljudskim djelovanjem izazvanih nesreća i  katastrofa, kaže Ukušić. Istaknula je i redovnu i kvalitetnu suradnju Županijskog centra 112 Pazin sa svim žurnim službama, tijelima državne i javne uprave. Posebna pozornost pridaje se suradnji s medijima koji, prema ustaljenom protokolu, promptno dobivaju relevantne informacije u slučaju pojave izvanrednog događaja. Uz to, mediji su važni za prenošenje informacija i uputa o ponašanju građana u različitim situacijama.

Čarolija Njenog srca

Ukušić izdvaja objavljivanje knjige "Čarolija Njenog srca" kojom je ispunjen veliki san jedne djevojke. Naime, PUZS Pazin je uz pomoć ljudi dobre volje i velikog srca, omogućio mladoj Ivi Miljak tiskanje njezine prve knjige "Čarolija Njenog srca". Iva je tada bila učenica s posebnim obrazovnim potrebama Ekonomske škole u Pula i dobitnica je trećeg mjesta natječaja za izradu likovnih, literarnih i fotoradova djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz RH, na temu "Katastrofa i snaga zaštite i spašavanja" za školsku godinu 2013./2014.

"Na koncu, najviše nas veseli dostignuti stupanj razvoja sustava zaštite i spašavanja na području Istarske županije, posebno u dijelu koji se odnosi na prevenciju, ali i dostignutu razinu spremnosti i osposobljenosti operativnih snaga zaštite i spašavanja", kaže Vukušić napominjući da će PUZS u povodu 10. godišnjice svog osnivanja i obilježavanja Međunarodnog Dana civilne zaštite, narednih dana održati niz aktivnosti i edukacija na cijelom području Istarske županije. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter