Višnjanski SDP isključuje Ljubomira Sirotića

Višnjan u iščekivanju Vladinog povjerenika (Neven LAZAREVIĆ)
Višnjan u iščekivanju Vladinog povjerenika (Neven LAZAREVIĆ)

Zbog nepoštivanja odluka stranke predsjednik višnjanskog SDP-a Vladimir Rajko izvijestio je da su pokrenuli postupak isključenja svog člana Ljubomira Sirotića. Razlozi leže u nedavnom neizglasavanju proračuna za ovu godinu, zbog čega će uzde Općine uskoro preuzeti Vladin povjerenik.

Osobni ispred javnog interesa

- Jedan od dvoje vijećnika koji su glasali za usvajanje proračuna je Sirotić, donedavni predsjednik naše stranke koji je odlukom predsjedništva SDP-a Hrvatske lani u svibnju razriješen dužnosti, zajedno s ostalim članovima našeg ogranka. Ovime se Sirotić treći put na Vijeću bez opravdanja oglušio na stavove stranke. Valja napomenuti da Sirotić mandat u Vijeću nije dobio na izborima, već je vijećnikom postao odlukom SDP-a u vrijeme dok je njime rukovodio i to kao zamjena direktno izabranog Milana Žikovića, pojasnio je Rajko.

Razlozi takvog Sirotićevog ponašanja su njegovo poimanje političkog rada gdje svoje osobne interese stavlja ispred javnog u svim segmentima, kazao je Rajko nadalje o odluci svoje stranke.

- Način na koji je vodio stranku nije imalo uporište u statutu SDP-a, počevši od učlanjivanja bez znanja Općinskog odbora do preuzimanja vodstva lokalnog SDP-a, što je rezultiralo masovnim odlaskom dugogodišnjih članova. Koliko je poštivao Vijeće i ozbiljno pristupao raspravama govori činjenica da je niti dva sata prije glasanja o proračunu za 2016. godinu u alkoholiziranom stanju službenim vozilom tvrtke za koju je radio izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon dobivanja izvanrednog otkaza, bez javnog natječaja nekoliko je dana kasnije zaposlen u općinskom komunalnom poduzeću na izmišljenom radnom mjestu, a sve s ciljem osiguravanja podrške načelniku Milanu Dobriloviću, rekao je čelnik SDP-a.

Dodaje da je sve to odavno poznato svim Višnjancima, ali morali su se obratiti javnosti zbog izvrtanja činjenica i prebacivanja odgovornosti za nerad i nesposobnost, kojem su bili svjedoci zadnje tri i pol godine. SDP neizglasavanje proračuna ne smatra najboljim rješenjem, ali za situaciju u kojoj se Višnjan sada nalazi kažu da je to najmanje štetno rješenje.

Stanje u Općini daleko od idile

- Posve je neutemeljen pokušaj zastrašivanja građana, djelatnika Općine i njezinih komunalnih poduzeća, kao i zaposlenika i korisnika Dječjeg vrtića u Višnjanu oko dovođenja u pitanje isplate plaća, kao i općeg funkcioniranja Općine. Institut Vladinog povjerenika nije nikakva novina, već uhodan sustav upravljanja u jedinicama lokalne samouprave u ovakvim slučajevima. Unatoč suhoparnim priopćenjima, stanje u Općini je daleko od idile, a kompletan razvoj, kako ga čelništvo Općine želi prikazati, temeljen je na urbanizaciji velikih površina poljoprivrednog zemljišta odabranim pojedincima. Vodstvo Općine se pritom oglušilo na većinu zahtjeva za izmjenom namjene daleko manjih površina, što bi obiteljima riješilo stambeno pitanje. Nažalost, načelnik Dobrilović pokazao je da ništa ne zna. Stoga smatramo da njegov prijevremeni odlazak niti na koji način neće oštetiti općinu, kako to on želi predstaviti, naglasio je Rajko. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter