Višnjan obilježio blagdan Svete Magdalene

Nagrađeni  (E. VELAN)
Nagrađeni (E. VELAN)

Protekli je vikend u Višnjanu obilježen pučkom feštom Magdalenjina u sklopu koje je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća te niz popratnih kulturnih manifestacija. Bila je to i prilika za prodajnu izložbu slika u palači Sincich autorice Linde Juraković. Dio ostvarenog prihoda od prodaje namijenjen je lokalnom dječjem vrtiću. Izložba Kolori Istre - I colori dell' Istria je upriličena uz muzičku pratnju Bruna Krajcara  a za mještane ova je manifestacija poprimila izuzetni značaj pa je već tokom večeri nekoliko slika prodano. Rekao je to na svečanoj sjednici načelnik općine Višnjan Milan Dobrilović objasnivši nazočnim gostima da se za potrebe Dječjeg vrtića i produženog boravka svake godine izdvaja trećina proračuna općine.

U prvih šest mjeseci ove godine općinski proračun doživio je 21 - postotno povećanje. Turizam je sve izraženiji vid gospodarenja, pa su dosadašnja 1.500 smještajna mjesta povećana na 2.000. Uz Višnjan vidno raste standard i 56 okolnih sela, značajna sredstva ulažu u održavanju putova i javnih površina. Inače tokom svečane sjednice podijeljene su zahvalnice i specijalne općinske nagrade i priznanja izuzetnim građanima. Plaketu općine dobili su pjesnik Tomislav Milohanić, kuglačica Nataša Ravnić Gašparini i poznati astronom Korado Korlević.

Vjerski blagdan posvećen sv. Magdaleni središnji je godišnji događaj u srednjovjekovnom gradiću čije su ulice tokom vikenda oživjele. U palači Sincich svečanu sjednicu Općinskog vijeća uveličale su i članice zbora Višnjanke a na večer pred palačom na trgu gdje dominiraju zvonik, crkva i prelijepa šterna organiziran je koncert mješovitog pjevačkog zbora Arpa i ženske vokalne skupine Vitaneo iz Ravne Gore.

(Elio VELAN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter