Višnjan dobiva solidarnu eko-tržnicu

(M.RIMANIĆ)
(M.RIMANIĆ)

U ponedjeljak 6. srpnja u 18 sati ispred Dječjeg vrtića u Višnjanu otvara se Solidarna eko-tržnica, najavio je na konferenciji za novinare Nenad Kuftić, predsjednik udruge Istarski eko proizvod.

Nakon uspješno pokrenutih Solidarnih ekoloških tržnica u Puli i Rovinju, zalaganjem udruga Istarski eko proizvod, Višnjanska kreativa - ViKa i Solidarne ekološke grupe Višnjan uz veliku potporu Općine Višnjan i ovaj će gradić dobiti svoju Solidarnu ekološku tržnicu. Solidarna ekološka tržnica (SET) je mjesto izravne prodaje, bez posrednika, isključivo vlastitih, ekološki uzgojenih proizvoda. Na tako organiziranoj tržnici kupcima se, osim lokalnih, predstavljaju i ekološki proizvođači iz cijele Hrvatske.

Cilj SET-a je podrška malim ekološkim gospodarstvima kroz mogućnost plasmana uzgoja, te stvaranje povjerenja i solidarnosti između potrošača i proizvođača. Solidarne eko tržnice sadrže elemente i tržnice i manifestacije pa se uz samu prodaju često organiziraju i popratne svečanosti, priredbe te radionice za djecu i odrasle.

Radionice će u Višnjanu organizirati Višnjanska kreativa - ViKa, a bit će to prezentacija koristi od bilja iz domaćeg uzgoja, te njegovo prepoznavanje po izgledu i mirisu, zatim će djeca s voditeljicama radionice izrađivati svijeće protiv komaraca od ekološkog voska i bilja, te mala strašila za povrtnjak i voćnjak, dodala je Lidija Velenik, predsjednica Višnjanske kreative - ViKa-e. 

Na Solidarnoj eko tržnici u Višnjanu, koja će se ubuduće održavati svaki drugi ponedjeljak od 19 do 21 sat dolazak je najavilo 80-tak proizvođača ekološki uzgojenih i proizvedenih namirnica, rekla je Aleksija Farina iz Solidarne ekološke grupe Višnjan. Među njima će biti OPG Komić koje će ponuditi proizvode od ljekovitog bilja, OPG Farina ponudit će voće i bobičasto povrće, OPG Mihaljević i OPG Grudelj ponudit će jabuke i breskve.

Heljdu i ulje od konoplje ponudit će OPG Janković, med OPG Sirotić, a ovčji i kozji sir OPG Maliki i Martinović. Povrće će ponuditi OPG-ovi Družetić i Kuftić, a Komparić prerađevine od smokava. Na štandu OPG-a Petrović nudit će se bučino ulje, brašno i koštice, a OPG-a Strancarić razni namazi od slanutka, patliđana, hrenada, jabučni ocat i razni pekmezi.

Naravno dobrodošli su i svi ostali proizvođači ekoloških proizvoda koji smatraju da imaju što ponuditi. Na Solidarnoj eko-tržnici u Višnjanu očekuju se proizvođači sa šireg područja Poreštine, te područja Novigrada, Umaga i njihova zaleđa. Farina smatra kako je Solidarna eko-tržnica u Višnjanu najbolji put da kvalitetan i zdrav proizvod izravno, bez posrednika u najkraćem roku dođe od proizvođača do potrošača. (M. RIMANIĆ)                                                                                                                       


Podijeli: Facebook Twiter