Višestambene zgrade u zapećku energetske obnove

Višestambene zgrade u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Višestambene zgrade u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je do ove godine 2014. Istarskoj županiji odobrio više od 32,5 milijuna kuna za različite projekte koji se tiču energetske učinkovitosti. Iako Istra i primorje prednjače u odnosu na druge dijelove Hrvatske kada je riječ o broju energetski obnovljenih zgrada, ni u Puli ni u cijeloj županiji, kako su nam potvrdili iz Fonda, nisu sufinancirali nijednu energetsku obnovu višestambene zgrade.

- Napominjemo da Fond u potpunosti financira izradu projektne dokumentacije, dok energetske preglede sufinancira s 40 posto sredstava. Za obnovu višestambenih zgrada Fond je dosad sveukupno odobrio oko tri milijuna kuna, i to za šest zgrada u Rijeci, dok nam je ove godine na javni natječaj stiglo više od 100 prijavljenih projekata. Trenutno je u tijeku ocjenjivanje pristiglih ponuda te očekujemo puno veći broj konkretnih projekata obnove.

Također, u skladu s novoobjavljenim programom Vlade, planiramo nastaviti s programima sufinanciranja ovakvih projekata i u narednom periodu. Inače, do sada su u Puli već sufinancirane i mjere EnU na zgradama vrtića i škola, projekt vrijedan dva milijuna kuna, za koji je Fond odobrio 800 tisuća kuna.

Za zamjenu stolarije u Domu braće Ribar odobreno je 219 tisuća kuna. Osim projekata javne rasvjete i certificiranja, Fond je Gradu Puli odobrio sredstva i za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama te za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, tako da poticaje mogu očekivati i građani, objašnjavaju iz Fonda.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter