Više od 6.000 dužnika oslobođeno od 23 mil. kn duga

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Financijska agencija dosad je u svojim podružnicama u cijeloj Hrvatskoj izdala 30.006 tzv. pregleda duga, dokumenata koji sadrže sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu (podaci o vjerovnicima, iznosu glavnice, trajanju blokade), sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine. U Puli su izdana 1.004 pregleda, a najviše u Zagrebu, 5.802.

HRT pretplata

No, broj evidentiranih zahtjeva za otpis duga je 9.461, od čega je 6.095 odobrenih. Tim je dužnicima oprošteno 23,3 milijuna kuna, od čega na kamate otpada čak devet milijuna kuna, napominju iz Ministarstva socijalne politike i mladih. U obradi je još 3.366 zahtjeva, od čega je oko tisuću i pol nepotpunih, neispravnih ili pogrešno podnesenih, zbog čega iz nadležnog ministarstva pozivaju podnositelje da upotpune zahtjeve.

Paradoksalno je da su najugroženiji građani, nesposobni za plaćanje TV pretplate, nastavili gomilati neplaćene račune, iako im ta usluga nije nužna za opstanak. Hrvatska radiotelevizija najveći je vjerovnik koji je potpisao sporazum o oprostu duga, a kojemu je upućen najveći iznos zahtjeva za oprost čak 7,77 milijuna kuna duga.

Slijede teleoperateri, a tek onda banke. Od HT-a se tako traži oprost 3,95, a od VIPneta 3,24 milijuna kuna. Od svih ostalih vjerovnika traži se mnogostruko manji otpis dugova. Tako se, recimo, od Zagrebačke banke traži otpis 667.928 kuna, od HPB-a 558.299, od operatera TELE2 515.,956, a od Erste banke 370.786 tisuća kuna. Zahtjev prema društvu Inkaso.hr težak je 333.755 kuna, prema Eos Matrixu 253.942 a prema OTP banci 224.128 kuna.  Dužnici od Raiffeiesen banke traže oprost 114,9 tisuća kuna, a od Autus ulaganja 162,8 tisuća kuna. 

Iz Ministarstva doznajemo da je intencija da državne tvrtke oproste potraživanja, čemu će se priključiti i Porezna uprava koja će opraštati sitne dugove.

Nakon dužnika iz skupine prema kriteriju A koji su svoj dug mogli prijaviti u razdoblju od 2. veljače do 2. travnja, 3. travnja počela je druga faza otpisa duga koja obuhvaća dužnike iz skupine B. Riječ je o onima čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva. Uvjet je da nemaju drugu nekretninu, izuzev one u kojoj žive, da nemaju drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, te da nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji, osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani jer je iznos duga bio veći od iznosa koji su bili raspoloživi na računima za navedene svrhe. Dužnici iz skupine B ovim će mjerama moći pristupiti do 30. lipnja ove godine.

Uvjete ispunjava 70%

U prvih 12 dana provođenja mjere za otpis duga po kriteriju B urudžbirano je 2.516 zahtjeva za otpis ili odgodu duga u pet regionalnih centara socijalne skrbi, napominju iz Ministarstva. Čak 70 posto predanih zahtjeva ispunjava sve uvjete za otpis. Među trideset posto podnositelja koji ne ispunjavaju uvjete čak 48 posto ima previsoka primanja,40 posto ih je s financijskom imovinom, 18 posto posjeduje drugu imovinu, a 9 posto - drugu nekretninu.

Dužnici iz B skupine trebaju se s potrebnom dokumentacijom (zahtjev, pregled duga, potvrda suda o vlasništvu nekretnina) obratiti nadležnom centru za socijalnu skrb koji će u roku od 15 dana utvrditi ispunjava li dužnik uvjete za oprost. Nakon što centar potvrdi da dužnik ispunjava uvjete, građanin se treba obratiti svojim vjerovnicima radi otpisa. Kumulativno se otpisuje do 35.000 kuna duga. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter