Više medicinske sestre odsad do diplome i u Puli

Ilustracija (D. KOVAČEVIĆ)
Ilustracija (D. KOVAČEVIĆ)

Početkom nove akademske godine, preciznije od 6. listopada, na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile započet će se s izvođenjem novog predidplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo - izvanredni studij. Natječaj za upis studenata bit će objavljen tijekom idućeg tjedna, a predviđena kvota je 40 studenata, a informacije mogu dobiti i putem portala "postani student". Radi se zapravo o dislociranom programu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, odnosno Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Izražena velika potreba

Studij Sestrinstvo provodit će se u suradnji i s pulskom Općom bolnicom, koja odnedavno ima potpisan ugovor s osječkim Medicinskim fakultetom. U izvođenju programa ovog studija sudjelovat će dio nastavnog kadra pulskog Sveučilišta, pulske Opće bolnice te profesori osječkog sveučilišta. Velika je vjerojatnost da će se nakon izlaska prve generacije preddiplomskog studija formirati zajednički program diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva.

- U Puli i okolici, odnosno cijeloj Istri, izražena je velika potreba za stjecanjem novih znanja u području sestrinstva. Intencija je da nakon stvaranja baze, sami ustrojimo ovaj studij za koji je trenutno u tijeku izrada elaborata, neophodnog za ishodovanje dopusnice. Efekti ovog studija odrazit će se na dobrobit svih žitelja Istre, a upravo je to njegov najveći značaj, rekao je prof. dr. sc. rektor Sveučilišta Jurje Dobrile, Alfio Barbieri.

Sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice, doc.dr. Irena Hrstić ističe kako je ideja potaknuta jer je u Istarskoj županiji prisutna manjkavost u segmentu obrazovanja medicinskih sestara.

- Naime, medicinske sestre koje su se željele školovati nakon srednje škole, u Istri za to nisu imale mogućnosti. Budući da su studiji sestrinstva uglavnom studiji uz rad, veliku prednost donosi mogućnost studiranja u mjestu stanovanja. Problem nemogućnosti školovanja medicinskih sestara u Istri je akutan, a potpisivanjem sporazuma o suradnji pulskog i osječkog sveučilišta, otvara se mogućnost da se taj problem, i kroz kraći rok riješi. Otvaranje ovog studija bit će i svojevrsni poticaj djelatnicima pulske Opće bolnice u kojoj je osam diplomiranih medicinskih sestara, a ta bi brojka bila i veća da studiji nisu bili dislocirani. Sve sestre koje su završile srednju Medicinsku školu već će od ove godine imati mogućnost upisa izvanrednog sveučilišnog studija sestrinstva. Poznavajući motiv sestara pulske bolnice, smatram da bi zainteresiranih trebalo biti, rekla je upraviteljica Hrstić.

Koordinacija i vođenje plana otvaranja studija sa strane Opće bolnice povjerena je primarius mr. sc. dr. med. Davoru Zoričiću koji je ovom prigodom istaknuo kako je obrazovanje medicinskih sestara u Europskoj uniji propisano na razini predidplomskog studija.

Podrška osječkog Sveučilišta

- Današnje medicinske sestre u Europi su prvostupnice sestrinstva, a tomu ćemo se i mi tijekom godina prilagođavati. Potreba za školovanjem postoji među sestrama koje rade, ali i onima koji se tek školuju. Stoga, strogo vodimo računa o tome da cijeli program bude usklađen s direktivama Europske unije, dakle broju sati, zastupljenosti predmeta, kvaliteti nastave te sveopćoj najvišoj razini kvalitete studija. Za realizaciju je neophodna podrška jednog starog sveučilišta kao što je Osječko, odakle su iskazali volju i afinitet za pomaganje drugim sredinama pa tako i našoj, na čemu smo im uvelike zahvalni, rekao je između ostalog Zoričić.

Jedinstvena prednost, jer su sveučilište bolnica i kampus na istom mjestu velika prednost za buduće studente. Prorektorica za nastavu i studente, prof.dr.sc. Nevenka Tatković pojašnjava kako je program koncipiran na način da osim medicinske grupe predmeta ima i kolegije od općeg karaktera poput komunikacijskih vještina, fiziologije, etike i filozofije, stoga možemo angažirati naše djelatnike. Prorektorica za poslovne odnose i financije, prof. dr. sc. Lorena Mošnja - Škare kaže da se osim suradnje s bolnicom u smislu širenja palete programa prema zdravstvenim studijima , kontinuirano radi na rješavanju i osiguranju prostornih uvjeta za provođenje studijskih programa.

- Izrađen je parcelacijski elaborat, što je osnovni korak u daljnjem prijenosu vlasništva nad ostalim zgradama bolnice, a na kojemu će se temeljiti nastavak izgradnje sveučilišnog kampusa, rekla je prorektorica Mošnja - Škare. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter