Virtualni manjinski izbori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piše Furio RADIN

U nedjelju će se u cijeloj Hrvatskoj održati izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Obično se navode dva razloga zbog kojih ovi izbori neće uspjeti: atmosfera nesnošljivosti u Hrvatskoj, posebno prema nekim nacionalnim manjinama, i zakonski normativ koji nije u skladu s vremenom.

Postoji i treća teorija, koja, po mom mišljenju, daleko bolje objašnjava ono što će se dogoditi u nedjelju. Ona je strukturna: takva manjinska samouprava nije nikada funkcionirala jer je koncipirana upravo zbog toga da zadovolji samo formu, a ne sadržaj, odnosno potrebe nacionalnih manjina. Shodno tome, ne samo ovi, već svi takvi izbori do sada bili su čisti debakl.

Deset godina upozoravamo na činjenicu da ne postoji izborni zakon koji regulira tu vrstu manjinskih izbora, da su glasačka mjesta tako rijetka da ih ne možeš naći GPS-om, da izborne promidžbe nema jer ju nitko ne financira te da takva tijela nikoga ne obvezuju. Sve je, zapravo, jedna predstava kako bi se svijetu pokazalo da Hrvatska brine o nacionalnim manjinama, da je tolerantna, otvorena, osjetljiva prema svima koji jesu ili misle drugačije, da nitko ne priziva etničko čišćenje, da nema govora mržnje, da stadion nije za dom spreman, da su društvene mreže i mnogi digitalni i tradicionalni primjeri suživota, da se ne budi ratna retorika i da se zakon, kada je posrijedi dvojezičnost, svugdje primjenjuje.

U Istri svega toga uglavnom nema jer položaj nacionalnih manjina uređujemo dogovorom, odnosno općinskim, gradskim i županijskim statutima, ne čekajući zakone. Tako funkcionira odnos lokalne samouprave prema svim manjinskim udrugama jer su to one iste samouprave koje imaju snagu reći ne snagama koje pokušavaju referendumom smanjiti manjinska jezična prava.

Kada se radi o talijanskoj nacionalnoj zajednici, na snazi su i međunarodni ugovori koji točno određuju da su Talijanska Unija, pa onda i lokalne talijanske zajednice, te koje predstavljaju Talijane na cijelom području Hrvatske. Zbog toga je u prošlosti ova manjina čak bojkotirala takve izbore, a nakon toga odlučila na njima sudjelovati samo formalno kako bi poštivala zakon. Tako će biti i ove godine.

Smatram da bi ovi nedjeljni trebali biti posljednji tako uređeni izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Sve se manjine slažu da se Ustavni zakon o nacionalnim manjinama u ovom dijelu mora promijeniti. Svaka je manjina različita i posebna i ima pravo na svoju samoupravu, uređenu prema stvarnim, a ne virtualnim potrebama. Samo tako ćemo unaprijediti položaj nacionalnih manjina i, što nije zanemarivo, uštedjeti dobar dio od 50 milijuna kuna, koliko takvi izbori u prosjeku koštaju.


Podijeli: Facebook Twiter