Vinka i Mirko Cetinski tužili svog tužitelja

Vinka i Mirko Cetinski (D. ŠKOMRLJ)
Vinka i Mirko Cetinski (D. ŠKOMRLJ)

Mjesec i pol nakon uhićenja i spektakularnog odvođenja supružnika Vinke i Mirka Cetinski u riječki USKOK zbog sumnje da su poticali poreznike na zloporabu položaja, bračni par Cetinski kazneno je prijavio Eddyja Putignu, zamjenika Županijske državne odvjetnice u Puli, za dva kaznena djela zloporabe položaja. Osim toga terete ga da je uredio da se, uz naručenu medijsku pratnju, Cetinski privedu u lisicama na ispitivanje, zatraživši njihovo pritvaranje, što je sudac istrage odbio.

Supružnici sumnjaju da je kaznena djela Putigna počinio u predmetu kojeg na Županijskom sudu u Puli vodi protiv njih zbog navodne prijevare Danka Končara.

Optužnica nakon 4 godina istrage

Prijava je upućena glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, PNUSKOK-u u Rijeci te Županijskom državnom odvjetništvu u Puli. U kaznenoj prijavi iznose sumnju da je Putigna poticao poreznike riječke Porezne uprave koji su provjeravali njihovu imovinu, na kazneno djelo lažnog svjedočenja i prikazivanje iskonstruiranih i lažnih činjenica protiv Vinke i Mirka Cetinski, a u korist Danka Končara. Nakon četverogodišnje istrage koju je vodio Eddy Putigna ove je godine na Županijskom sudu u Puli podignuta optužnica protiv supružnika Cetinski i još nekoliko osoba kojom ih se tereti da su Končara prijevarom oštetili za više od stotinu milijuna kuna.

Putigna je, prema navodima iz kaznene prijave, višekratno pozivao navedene službenike u prostorije ŽDO u vezi "slučaja Cetinski". Tamo im je rečeno da bi oni trebali dokazati da su "Cetinski pokrali Končara" o čemu je 29. srpnja ove godine na ispitivanju u riječkom USKOK-u svjedočila osumnjičena porezna inspektorica M. J. iz Rijeke, stoji u prijavi Cetinskih koji očekuju da se Putignu suspendira s njihovog predmeta.

Radolović promijenio iskaz

Kazneno djelo zloporabe položaja za koje sumnjiče "svog" tužitelja Cetinski vide i u "naručenom i namještenom" ispitivanju Drage Radolovića u ŽDO Pula 23. prosinca 2013. s ciljem da ovaj samo formalno promijeni iskaz u svezi Končarovog podmićivanja Ive Sanadera s dva milijuna eura, a u čemu je Radolović aktivno sudjelovao.

"Postoji utemeljena sumnja da je Putigna to također odradio u interesu i u korist Danka Končara kako bi ga zaštitio od kaznenog progona zbog podmićivanja najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske. Ispitivanje Drage Radolovića trajalo je dulje od sat i pol vremena, a glavni razlog izrečen je u samo pola minute. Trgovac nekretninama Drago Radolović promijenio je svoj iskaz dat na Trgovačkom sudu u Pazinu i po njegovim riječima USKOK-u u Zagrebu jer je "nekoliko dana ranije" postigao izvansudsku nagodbu s Dankom Končarom u svezi s dugom za koji ga ovaj tereti. Ta nagodba je samo nekoliko mjeseci kasnije, točno 1. travnja. 2014. dobila i karakter javno-bilježničkog međusobnog Ugovora o nagodbi i uređenju međusobnih odnosa sa sporazumom o osiguranju novčanih tražbina zasnivanjem založnog prava na nekretninama i poslovnim udjelima" čiju ovjerenu presliku posjedujemo a čime je otklonjena šteta za koju se Vinku Cetinski od strane Danka Končara i DORH-a kazneno tereti", stoji u kaznenoj prijavi.

Žalili se i europskim sudovima

Spornim supružnici Cetinski smatraju način ispitivanja Drage Radolovića u ŽDO Pula tijekom kojeg mu Putigna nije postavljao potpitanja te mu tako dopustio da ustvrdi da je navedenih 2 milijuna otišlo na Radolovićev privatni račun u Austriji, sa svrhom "razvijanja projekata".

Putignu je, stoji nadalje u prijavi, bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u travnju ove godine ovlastio za obavljanje poslova zamjenika ravnatelja USKOK-a u ovom predmetu na godinu dana. Stoga ga Cetinski smatraju odgovornim za njihovo privođenje u lisicama 29. srpnja, "za što nije bilo zakonskog uporišta, nego je riječ o kreiranju medijske slike o krivnji još uvijek osumnjičenih, ali ne i optuženih osoba."

Vinka Cetinski ujedno je PNUSKOK-u i sucu istrage Županijskog suda u Rijeci te Županijskom sudu u Puli podnijela predstavku i pritužbu zbog kršenja ljudskih i građanskih prava obitelji Cetinski koju je uputila i na više europskih adresa. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter