Vina Bačac najbolja prema "okusu" publike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, a pod pokroviteljstvom Općine Svetvinčenat protekle subote u Art centru u Svetvinčentu održana je tradicionalna Fešta mladega vina. Središnji je to događaj cjelodnevne manifestacije na kojoj izlagači izlažu i nude na degustaciju svoja mlada vina, a ove ih se godine okupilo 20-ak iz čitave Istre.

Predstavili su se mladim bijelim i crnim vinima, ujedno prezentirajući prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja. Među renomiranim istarskim vinarima u Svetvinčentu bili su tako Ravalico, Trapan, Franc Arman, Vivoda, Tomaz, Siljan, Bačac, Pilato i mnogi drugi. Posjetitelji Fešte mladog vina, kao i godinama unatrag, mogli su kupiti degustacijsku čašu po cijeni od 50 kuna te kušati sva mlada vina izlagača po izboru. Prilikom kupnje čaše, dobili su ocjenjivački listić za glasanje koja su, po njihovu mišljenju, najbolja mlada vina Fešte. Na ovogodišnjoj fešti je tako prvo mjesto otišlo Vinima Bačac, drugo za vina Siljan, a treće vinima familije Matošević.

- Ovdje smo osmo godinu za redom. Predstavili smo se s malvazijom, muškatom i merlotom iz 2013. godine, veli nam Goran Bačac, dobitnik nagrade, kazavši da godina za nama nije bila baš sjajna za vinare zbog puno kiše, no rekao je da vjeruje da su se uspjeli "izvući", dodajući da crna vina još šepaju, no treba vidjeti do kraja procesa što će se dogoditi. Kaže da je aroma vina ipak dobra, no da su kiseline bile visoka, ali su se nakon fermentacije spustile što je dobro. Ono što je specifičnost jest da je malvazija aromatičnija od prošlih godina, ponavljajući da ipak valja sačekati konačne rezultate.

Da je godina bila u najmanju ruku delikatna za vinare, potvrdili su i Mirjana i Roberto Paliska iz OPG-a Licul Romeo iz Nedešćine koji su se predstavili s teranom, muškatom i malvazijom.

- Trebalo je puno paziti i uložiti puno truda, no vjerujem da smo "izvukli" najbolje, rekao je Paliska, dodajući da je Fešta mladeg vina odlično mjesto za prezentaciju, razmjenu iskustava i da je važno prisustvovati na sličnim manifestacijama. Inače su dobitnici niza priznanja, dobitnici zlatnih medalja, posljednja 2012. godine na Vinistri.

Osim vina, posjetitelji fešte mogli su kušati i zanimljivu slasticu - čokoladne praline od terana i malvazije u raznim kombinacijama poput pralina od malvazije i crne masline. S tom neobično, ali izvrsnog okusa i mirisa slasticom predstavio se obrt VR Choco art iz Pule.

Cilj Fešte mladega vina, kako su istaknuli iz TZ-a Svetvinčenat, jest promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri, kao prepoznatljivog proizvoda regije. Zamišljena je kao mjesto susreta i dijaloga istarskih vinara te kao mjesto stvaranja pozitivne konkurencije među njima. Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u tom malom istarskom gradiću postoji već 40-ak godina, a unatrag deset godina Svetvinčenat postao je mjesto okupljanja vinara iz čitave Istre.

Program ovogodišnje Fešte počeo je već u 10 sati svjetskim prvenstvom u pljočkanju u parovima, a u poslijepodnevnim satima održana je biciklijada. Prvih sto prijavljenih dobilo je majicu sponzora, a vozilo se na dvije staze. Jedna duža i zahtjevnija, duljine oko 45 kilometara za iskusnije, a druga kraća i ležernija, dužine 27 kilometara. Nakon vožnje za sve sudionike bio je osiguran ručak. Također, održani su u Svetvinčentu i nogometni susreti veterana NK Smoljanci Sloboda, NK Barban 2005, NK Žminj te NK Karlovac. Za zabavni dio programa bili su zaduženi KUD Svetvinčenat te Grupa Anelidi te Mauro Staraj & La banda i Laguna band. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter