Vijećnička pitanja:Je li vitezovima mjesto u Rovinju?

(N. O. RADIĆ)
(N. O. RADIĆ)

Vijećnica SDP-a Eda Kalčić, na posljednjoj se sjednici rovinjskog Vijeća dotaknula dva aktualna gradska pitanja. Konkretno, zanimalo ju je da li je kipovima od dva- tri mjesta visine, a koji bi trebali predstavljati vitezove, mjesto na ulazu u Rovinj, odnosno uz Državnu cestu 303?

Zanimalo ju je da li je ishodovana dozvola za njihovo postavljanje te zaključila kako po njenom mišljenju za takav kič tu nema mjesta. Istu je vijećnicu zanimao razlog neimanja dijelova zaštitne ograde na Montu, a s kojom se, kako je naglasila,  krenulo i došlo do pola puta.

Također, upozorila je i na neimanje kvalitetne zaštite, poglavito za osobe s invaliditetom, u dijelu zgrade Multimedijalnog centra. Na njena je pitanja odgovorio Ando Saina, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti istaknuvši da se Grad Rovinj očitovao glede "vitezova" na Turnini, te njihovo postavljanje prijavio za to nadležnoj Upravi za ceste, koja je opet izdala nalog za njihovim uklanjanjem.

No, očito to se do sada nije dogodilo, zaključio je gradski pročelnik. Što se pak tiče pitanja zaštitne ograde na dijelovima starogradske jezgre, odnosno šetališta Montu, istaknuo je da se za njeno postavljanje mora tražiti suglasnost konzervatora.

Međutim, sa svoje je strane Grad Rovinj je na tim potencijalno opasnim dijelovima postavio vidljive znakove upozorenja. O možebitnom nedostatku zaštite u Multimedijalnom centru, o kojemu je govorila vijećnica, uslijedit će naknadni odgovor kada se provjeri situacija na terenu.

Bruno Poropat, vijećnik s Nezavisne liste Bruna Poropata, nakon što je konstatirao da je Rovinj šampion turizma koji je ove godine samo iz boravišne pristojbe ostvario tri milijuna eura, od kojih kako je naknadno rekao IDS-ovac Petar Macura, Gradu Rovinju ide tri milijuna kuna, pitao je zašto se taj novac, ili barem dio ne utroši za popločenje Trga ili izradu projektne dokumentacije?

-Ne podnosim više ovaj prljavi asfalt, rekao je Poropat, dodavši da uz sve pohvale koje Rovinj ima i zaslužuje, kada se pogleda Trg i riva dobiva se dojam nečega što nije riješeno do kraja. Uz Trg, zanimao ga je i odgovor kada će Grad krenuti u sustavno rješavanje vanjskog i estetskog izgleda ugostiteljskih objekta. Odgovore mu je ponudio gradonačelnik Giovanni Sponza, koji i sam, kako je to na slikovitoj razini istaknuo, ne voli prljave noge. No, istovremeno upitao je vijećnika da li su važnije prljave noge ili prljavo more?

-Novaca nema, i to ponavljam kao papiga. Ali osobno važnijim smatram imati čisto more, te ponavljam da je novac uložen i kanalizacijsku mrežu i odvodnju koje su bile prioriteti i strateška odrednica. Slažem se, također da se nakon čistog mora moramo koncentrirati na Trg, naročito nakon što smo odradili i trgovačku ulicu Carera, zaključio je Sponza, dok je o temi vanjskog izgleda ugostiteljskih objekta i terasa naglasio da je riječ o ozbiljnom pitanju koji zaslužuje ozbiljan odgovor.

Naime, kako se čulo tijekom diskusije kišna je sezona istaknula problem manjka ugostiteljskih kvadrata, pa da bi se gost smjestio pod tendu ili krov izvodilo se svašta.

Terase su se, nerijetko i na uštrb javnih površina širile u svim smjerovima i Rovinjom je (za)vlada ugostiteljska kakafonija. Ipak, gradonačelnik je po tom aktualnom pitanju (ne)hotimično izrekao mišljenje a ono je glasi da bi Grad trebao zauzeti stav prema kojemu bi unutrašnji kapacitet kuhinje bio ključan kriteriji za dobivanje "vanjskih" kvadrata određenog objekta. (N. O. RADIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter