Vijećnici dali zeleno svjetlo za rekonstrukciji stadiona

Mladi igrači NK "Pazinka" na treningu (M. RIMANIĆ)
Mladi igrači NK "Pazinka" na treningu (M. RIMANIĆ)

Pazinsko gradsko vijeće na posljednjoj je sjenici u ovom sazivu dalo suglasnost za provedbu projekta rekonstrukcije postojećeg nogometnog igrališta i atletske staze, uz izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta. Odluka je donijeta zbog prijave na natječaj za provedbu mjere "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Projekt je vrijedan 9,26 milijuna kuna, do čega se sredstva za 80 posto prihvatljivih troškova očekuje iz programa ruralnog razvoja, dok će se preostalih 20 posto prihvatljivih troškova osigurati kreditnim sredstvima.

Navodnjavanje i plitka drenaža

Prema projektu na prostoru od 24,5 tisuća metara četvornih planira se rekonstruirati zonu u kojoj se nalaze veliko nogometno igralište s instalacijom za navodnjavanje i plitkom drenažom, tribinama, atletskom stazom i atletskim borilištima za skok u vis, skok u dalj, bacališta za kuglu i koplje, te svlačionice. Uz ovu će se zonu urediti nova na kojoj će se izgraditi malo nogometno igralište veličine 46 sa 68 metra s umjetnom travom, djeljivo u tri dijela, a uz njega je planiran prostor za montažne tribine i sprave za vježbanje na otvorenom. Sportsko rekreacijska zona bit će ograđena s osiguranim ulazima za vanjske i interne korisnike s prilagođenim komunikacijskim koridorima, pješačkim pristupima i potpornim zidom. Na sjeveru obuhvata izvan ograđenog prostora planira se zasaditi drvored čempresa ili bora s ciljem osiguranja minimalnog otpada biološkog materijala u vrijeme jeseni. Dok će se s južne strane, zbog sjene u zonama čekanja i atletskih borilišta, planira zasaditi listopadna stabla.

Prva faza projekta odnosi se na rekonstrukciju isključivo parternih sportskih terena, a to obuhvaća izgradnju zamjenskog nogometnog igrališta s atletskom stazom po obodu, novo pomoćno, trodijelno, igralište, te uređenje rasvjete oko postojećeg i novog igrališta. Postojećih pet pješačkih i jedan kolni komunikacijski prilaz zoni obuhvata zadržat će se u izvornom obliku. Zadržat će se i postojeći prilaz za interventna vozila, koji služi i kao evakuacijski izlaz, a dodatno je predviđen evakuacijski ulaz, odnosno izlaz na istoku, između postojećih teniskih terena i planiranog malog nogometnog igrališta.

Bolji uvjeti za treniranje i natjecanje

- Navedeni projekt imao bi za posljedicu okupljanje sportskih udruga, kvalitetniju rekreaciju građana kojima bi se na taj način povećala kvaliteta života u Pazinu s višestrukim utjecajima, odnosno koristima u različitim segmentima života, navodi pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Dodajući kako će se rampama omogućiti pristup osobama s invaliditetom kako bi sportski tereni svima bili dostupni, a zahvaljujući pratećim sadržajima povećat će se posjećenost gledatelja. Poboljšat će se kvalitetna borilišta za atletiku u kojoj učenici pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile na nacionalnim natjecanjima redovito postižu dobre rezultate, a kada budu imali boje uvjete za treniranje i njihovi će rezultati zasigurno biti još bolji. Bolje uvjete za treniranje i natjecanje dobit će i Nogometni klub "Pazinka" čije ekipe svih uzrasta, od prednatjecatelja do seniora, sada treniraju i službene utakmice igraju na istom terenu. Izgradnjom pomoćnog terena omogućit će se nogometašima svih uzrasta bolji uvjeti treniranja, a glavni će teren biti kvalitetniji za natjecanja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter