Vezovi će u porečkoj luci duplo poskupjeti

Vezovi na porečkoj rivi (M. MIJOŠEK)
Vezovi na porečkoj rivi (M. MIJOŠEK)

Najava stopostotnog povećanja cijene veza u porečkoj komunalnoj lučici na koje se odlučilo gradsko poduzeće Usluga čeka na obrat, nakon što je grupa od četrdesetak vlasnika barki koji koriste vezove u komunalnoj luci predala peticiju gradonačelniku Ediju Štifaniću kojom traže da se odluka poništi.

- Mi dolje potpisani vlasnici barki i korisnici vezova u komunalnoj lučici oštro se protivimo 100-postotnom neutemeljenom povećanju cijene veza i zahtijevamo da se cijena priveza barki ne mijenja, a povećanje cijene poništi!", stoji u tekstu peticije koju je gradonačelniku predao predsjednik porečkog Sportskog ribolovnog društva "Zubatac" Antun Tomičić.

Prilagodba s ostalim lukama u Istri

Situacija koja je nastupila odlukom o poskupljenju je sljedeća: ako je vlasnik čamca do četiri metra dužine dosad plaćao godišnji vez 400 kuna, od prvog siječnja plaćat će 800 kuna. Čamci od četiri do pet metara prelaze s 500 na 1.000 kuna, od pet do šest metara sa 600 na 1.200 kuna, od šest do sedam metara sa 700 na 1.400 kuna i tako dalje. Iz poduzeća Usluga su nam objasnili da su se za dvostruko veće cijene odlučili kako bi se porečka luka prilagodila cijenama u ostalim lukama u Istri.

S obzirom da je peticija proslijeđena gradonačelniku Ediju Štifaniću nedavno smo nakratko uspjeli razgovarati s njim iako nije bio voljan dublje ulaziti u problem.

"Ne znam, ne bih htio komentirati, razgovarat ćemo u svakom slučaju. No, činjenica je da cijene nisu dirane već 12 godina. Usluga se jednostavno poravnala sa stanjem u drugim istarskim lučicama", izjavio nam je gradonačelnik Edi Štifanić.

U Rovinju 400, na Cresu 300 kuna

Potkraj prošlog tjedna u problematiku su se uključili vijećnici gradskog vijeća Nezavisne liste Rodoljuba Kosića koji su se sastali sa nezadovoljnim korisnicima porečkih vezova. Okupilo se tridesetak korisnika koji osim što su nezadovoljni povećanjem cijena, konsternirani argumentom kojim se gradska uprava poslužila za opravdavanje dizanja cijena.

- Glavni argument za povećanje cijena je uravnoteženje cijena sa ostalim komunalnim lučicama u okruženju što je notorna laž. Za usporedbu kažimo samo da cijena godišnjeg najma veza za plovilo do pet metara dužine u prvoj zoni, u komunalnoj lučici u Rovinju iznosi 400 kuna, na Cresu 300 kuna, a na Malom Lošinju 400 kuna, rekao je vijećnik Stevo Žufić.

Večeras će se održati nova sjednica gradskog vijeća pa će o problemu novih cijena u gradskoj luci biti riječ tokom izlaganja vijećničkih pitanja. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter