Veterinar tvrdi da ništa ne zna o lešinama pasa

Gdje zapravo vodnjanski veterinari odlažu animalni otpad? (Milivoj MIJOŠEK)
Gdje zapravo vodnjanski veterinari odlažu animalni otpad? (Milivoj MIJOŠEK)

Slučaj lešina devet pasa pronađenih na području Marana, uz cestu Vodnjan - Fažana, ne prestaje privlačiti pažnju, a brojni čitatelji, zgroženi cijelom pričom, traže da javnost bude obaviještena o tijeku istrage te da se počinitelj otkrije i bude primjereno kažnjen.

Svi vlasnici koji su dosad identificirali svoje kućne ljubimce, koji su uginuli od starosti ili su humano eutanazirani, potvrdili su nam da su pse odveli upravo u Veterinarsku ambulantu Franco u Vodnjanu. No činjenica je da su lešine tih pasa na neki način, umjesto da su odvezene u zagrebačku kafileriju na spaljivanje, završile na livadi uz cestu Vodnjan - Fažana.

Odgovorna osoba

Međutim, vlasnik vodnjanske ambulante Franco Bonassin, koji je jučer bio na razgovoru u policiji i s kojim smo jučer i mi ponovno razgovarali, tvrdi da ništa ne zna o tim psima. Kaže da ne može reći da je ijedan od tih pasa bio u njegovoj ambulanti te da to što im se stavlja na teret uopće nije točno. Uostalom, tvrdi, on sam je protiv eutanazije te zadnji je put to radio još 1974.-75. godine.

- Ljudi eutanaziraju pse, žele ih se riješiti, neki uz pomoć lovaca, netko na druge načine pa ih je sada daleko manje nego prije godinu dana. A ja to ne radim, to radi moj djelatnik, kaže Bonassin.

Kad smo mu ukazali da je on odgovorna osoba u ambulanti i da ne može biti amnestiran tvrdeći da to radi njegov djelatnik, kazao nam je da je svjestan toga, ali da njegovi ljudi, ako to i rade, zapravo imaju vrlo malo eutanazija. Na našu konstataciju kako je devet pronađenih lešina, po nekim podacima, prikupljeno u razdoblju posljednjih mjesec dana, kazao nam je da to nije točno i da se njemu čini da u tom razdoblju nisu imali niti jednu eutanaziju.

Na našu tvrdnju da su barem dva vlasnika prepoznala svoje pse koje su odveli upravo u njegovu ambulantu, rekao nam je da su to vrlo čudne priče i da ih treba provjeriti.

Animalni otpad

I konačno, pitali smo ga kako uopće zbrinjava animalni otpad s obzirom na izjavu pomoćnika direktora tvrtke Agroproteinka koji nam je kazao da vodnjanska ambulanta, iako s njima ima sklopljen ugovor, nikada nije tražila uslugu odvoza animalnog otpada.

- Ugovor s Agroproteinkom imam već godinama, ali to s animalnim otpadom ide na valove. To što ih nisam zvao, znači da ga nije niti bilo, lakonski nam je odgovorio Bonassin.

No to je u suprotnosti s onim što nam je izjavio u prvom razgovoru, odmah nakon što su lešine pasa pronađene, kada nam je kazao da ne zna kako su ti psi završili uz cestu jer da "ima ugovor s Agroproteinkom koja povremeno od njega preuzima animalni otpad". To se, međutim, pokazalo netočnim jer je pomoćnik direktora Agroproteinke dr. med. vet. Zlatko Heruc za naše novine odgovorio kako je "višestrukom provjerom sustava ustanovljeno da Veterinarska ambulanta Franco nije nikada od njih naručila odvoz bilo kakvih životinjskih nusproizvoda pa tako niti odvoz spomenutih lešina pasa" te da "posjedovanje ugovora nije dokaz o propisnom zbrinjavanju životinjskih lešina".

Stoga, postavlja se pitanje gdje zapravo vodnjanska veterinarska ambulanta odlaže animalni otpad i na njega odgovor treba dati veterinarska inspekcija. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter