Veliki jesenski biciklistički maraton

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Treći Istria Granfondo, jesenski međunarodni biciklistički maraton, održava se ovog vikenda na stazama sjeverozapadne Istre. Subotnja vožnja, sa startom i ciljem u Novigradu, planirana je po mjeri obitelji s djecom, dok je nedjeljni program biciklistički zahtjevniji, ali donosi i modnu reviju, kružnu vožnju za djecu i sajam biciklističke opreme.

U ime organizatora biciklijadu su jučer u Novigradu predstavili Valter Bassanese, predstavnik klastera Sjeverozapadna Istra koji okuplja turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, te Alen Fiala iz Lagune Novigrad. U organizaciji sudjeluje i umaški Istraturist, a na presici je govorio i Vladimir Miholjević, profesionalni hrvatski biciklist kojeg je biciklizam doveo u sjeverozapadnu Istru još 1997. godine.

Sedam bike hotela

- Drago mi je da su turistički djelatnici prepoznali potencijal biciklističkog sporta kao sredstva promocije i biciklističke klubove kao zimske goste. Na Istria Granfondu sam od prve utrke, to je sad već etablirano biciklističko okupljanje, o kojemu se često raspituju i moji kolege iz inozemnih klubova kad god se ponovno sretnemo, rekao je Miholjević.

Cikloturizam zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u marketing planu klastera Sjeverozapadna Istra, potvrdio je Bassanese i nastavio: "Imamo više od 550 kilometara biciklističkih staza, sedam bike hotela prilagođenih uslugama za bicikliste i sve više educiranih bike vodiča. Infrastrukturu razvijamo radi povećanja kvalitete turizma i produljenja sezone, ali ona, naravno, služi i našim sugrađanima koji je sve više koriste".

Fiala je naglasio da je vremenska prognoza povoljna te najavio gourmet punktove uz stazu gdje će sudionici moći kušati tradicionalne istarske specijalitete.

Rutom Giro d'Italia

U subotu u 10 sati kraj Sportske dvorane u Novigradu starta Istria Granfondo Family & Gourmet Tour, rekreativna biciklijada namijenjena obiteljima s djecom starijom od 10 godina, ali i svim ljubiteljima biciklizma. Vozi se kroz Novigrad i okolicu, uz more, maslinike i vinograde, u dužini od 30-ak kilometara. Po dolasku na cilj, sudionike očekuju "Kid's program" koji vodi glumac Kristijan Ugrina, modna revija, nagradne igre i glazba.

U nedjelju maraton seli u Umag, gdje odvažniji i tjelesno spremniji biciklisti mogu birati dužu ili kraću natjecateljsku dionicu. Obje rute počinju i završavaju u kompleksu Stella Maris. Staza Small duga je 84 kilometra, a Classic čak 161 kilometar, većim dijelom ide etapom kojom je 2004. prošla utrka Giro d'Italia. Kraća staza ide rutom Umag - Novigrad - Višnjan - Ponte Porton - Grožnjan - Stella Maris - Umag, a duža ruta od Višnjana okreće prema Pazinu i Cerovlju te se preko Marčenegle, Oprtlja, Ponte Portona i Grožnjana vraća u Stella Maris. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter