Velika većina anketiranih protiv golfa na Muzilu

Plakati s rezultatima ankete GFK-a o Muzilu (Danilo MEMEDOVIĆ)
Plakati s rezultatima ankete GFK-a o Muzilu (Danilo MEMEDOVIĆ)

Na današnjoj konferenciji za medije Inicijative Volim Pulu - Za Muzil, predstavljeni su rezultati ankete koja je provedena na 400 ispitanika. Građane je anketirala tvrtka GfK d.o.o. o namjeni i korištenju bivšeg vojnog područja Muzil. Dušica Radojčić, Željko Marković i Vjekoslav Gašparović naveli su da je istraživanje provedeno od 18. do 25. kolovoza ove godine.

Savršen primjer

Rezultati ankete su potvrdili da se većina građana Pule protivi golfu s pripadajućom hotelskom i rezidencijalnom izgradnjom na Muzilu te da žele integraciju područja tog poluotoka u urbani sustav grada Pule, odnosno korištenje njegovih prostornih resursa za razvoj lokalnog poduzetništva i općeg društvenog standarda u gradu.

- Istraživanje je provedeno u sklopu europskog projekta "Europski Sonar - Glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resursima", koji financira Europska unija, a Muzil je odabran kao savršen primjer u Hrvatskoj kako ne treba planirati prostor je su mogući korupcijski elementi i isključivanje javnosti u odlučivanju. Rezultati ankete su ono što Inicijativa Volim Pulu - Za Muzil konstantno govori, građani se protive golfu i žele referendum o Muzilu na kojem bi glasali protiv golfa, te ne žele da ga se da u koncesiju ili proda. Najgora stvar po gradsku vlast je ta što je pitanje Muzila pokazalo da u gradu postoji veliki kapital kojeg čine ljudi koji su se angažirali, ali se zbog manjka političke mudrosti godinama zanemaruju i nisu dovoljno iskorišteni, rekla je Radojčić.

Marković je otkrio neke rezultate ankete, pa tako naveo da 72 posto građana smatra da bi o namjeni, načinu korištenja i upravljanja poluotokom Muzil trebali odlučivati građani, dok tek šest posto smatra da bi to trebala činiti Vlada, a samo 17 posto gradska vlast. Većina građana, nastavio je, ne podržava izgradnju golf igrališta na Muzilu te bi izašla na referendum i glasovala protiv jer 57 posto stanovnika Pule ne podržava izgradnju golf igrališta s pripadajućom hotelskom i rezidencijalnom izgradnjom na poluotoku, a 76 posto bi, da se raspiše, izašlo na referendum o golfu i 60 posto njih bi glasovalo protiv golf kompleksa na Muzilu.

Izbaciti golf

- Većina građana podržava ideju da se Muzil da na korištenje lokalnoj zajednici. Davanje na privremeno korištenje zgrada na Muzilu javnim institucijama, lokalnim poduzetnicima, sportskim, kulturnim i drugim organizacijama civilnog društva dok se ne donese neka konačna odluka o namjeni Muzila u potpunosti i uglavnom podržava čak 90 posto građana, iznio je Marković i istaknuo da su rezultati ankete pokazali i da rad Inicijative podržava 82 posto građana, što pokazuje da je Inicijativa, uz sva osporavanja gradskih vlasti, uspjela artikulirati interese velike većine Puljana, pogotovo visokoobrazovanih koji su, prema statistikama, bolje informirani.

Gašparović je, pak, naveo da će rezultati ankete biti dostavljeni Istarskoj županiji, budući da su u tijeku izmjene županijskog prostornog plana, te će se zahtijevati izbacivanje golfa s Muzila.

- Pokazalo se da projekt Brijuni rivijera, kojim se planira apartmanizacija i golfizacija priobalja, nema podršku građana i da su novci poreznih obveznika utrošeni na financiranje tvrtke Brijuni rivijera zapravo poslužili samo za političko uhljebljivanje IDS-ovih kadrova te da rezultati ne opravdavaju velika sredstva koja su se za taj propali projekt izdvajala 12 godina. Indirektno je to pokazala i sama država koja je koncem srpnja objavila poziv za predlaganje ideja i projekata za korištenje 100 bivših vojnih područja u vlasništvu države jer se među tim područjima nalazi i Muzil. Ne postoji više niti jedan valjani argument zbog kojeg bi na Muzilu trebao biti planiran golf, istaknuo je Gašparović i zaključio da je Inicijativa s rezultatima ankete postavila nekoliko jumbo-plakata po gradu.

Prijedlog korištenja Muzila poslano DUUDI-ju

Predstavnici Inicijative su istaknuli da su zadruga Praksa i udruga Zelena Istra dostavile Državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) prijedlog projekta privremenog korištenja dijela objekata na Muzilu u svrhu poticanja ne samo malog lokalnog poduzetništva, već i socijalnog kapitala zajednice, odnosno, privremeno korištenje objekata - ekonomski i socijalno prihvatljiv i održiv model. Model će pulskoj javnosti biti predstavljen na javnoj tribini 30. rujna, u Dnevnom boravku Rojca.

- Poslali smo prijedlog privremenog korištenja objekata u dobrom stanju na Muzilu, što se pokazalo kao dobra praksa u Europi. Želja je da se takvi objekti odmah počnu koristiti da se ne bi dogodila devastacija kao u sjevernom dijelu pulske luke, rekla je Radojčić. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter