Velika kornjača posustala pred bolesti i hladnoćom

Još su tri želve u centru, jedna na proljeće ide u more (Arhiva)
Još su tri želve u centru, jedna na proljeće ide u more (Arhiva)

Sinoć kasno navečer u pulski je Aquarium dopremljena velika kornjača koju su građani istog dana pronašli nasukanu na obali u blizini Zadra. Glavata želva je, nažalost, uginula nedugo nakon dolaska. Biologinja Aquariuma Karin Gobić rekla je da je kornjača bila u izuzetno lošem stanju, pothlađena i narušenog imunološkog sustava.

Druga velika kornjača

- Strašno nam je teško i žao što ju nismo uspjeli spasiti. Kada nam se javio veterinar iz Zadra rekao je da je kornjača u lošem stanju, ali da reagira, to jest da diše, mrda perajama i podiže glavu. Kako oni nemaju adekvatan prostor za kornjačin oporavak, pristali smo da ju dopreme u Pulu, međutim, došla je ovdje već klonula i više nije reagirala na vanjske podražaje. Pokušali smo sve što je u našoj moći da je zagrijemo i pomognemo joj, no ona je, nažalost, uginula, kaže Gobić.

Dodaje da je kornjača bila zaista velika i da je sa svojih 95 centimetara to druga po veličini kornjača koju je do sada vidjela, a procjenjuje se da je imala između 50 i 70 godina, što u svijetu kornjača znači da je dosegla pravu dob za razmnožavanje. Primjerci ovakvih veličina rijetko se viđaju u Jadranu, jer se više kreću u Mediteranu. Uginula kornjača nije imala vidljive vanjske ozlijede, pa se pretpostavlja da je njezinoj preranoj smrti kumovala hladnoća. Točan uzrok uginuća znat će se nakon obdukcije koja će u srijedu tijekom dana biti provedena na Veterinarskom fakultetu u Rijeci.

Treba zvati Centar 112

- Kroz naš Centar za oporavak morskih kornjača dosad je prošlo više od 130 kornjača i znala sam vidjeti kornjače kojima ne bismo davali gotovo nikakve šanse za oporavak, a one bi se svejedno oporavile, ali je bilo i obrnutih situacija. Trenutno su kod nas na oporavku četiri kornjače za koje još uvijek ima nade i spasa. Tri kornjače, svaka od 70 centimetara i otprilike 20 godina starosti, stigle su u Aquarium s ozljedama glave, dok je najmlađa, dvogodišnja Lola, imala najlon zapleten oko jedne peraje zbog čega je ona bila jako nabubrila. Na sreću, peraju nismo morali amputirati i ona će se na ljeto ponovo vratiti u more, rekla je Gobić.

Inače, glavate želve su autohtona, ugrožena i strogo zaštićena vrsta. U slučaju uočavanja ranjene ili iznemogle životinje, potrebno je nazvati Centar 112. Kako nam pojašnjava naša sugovornica, duž cijele hrvatske obale imamo educirane veterinare koji znaju pristupati tim životinjama, a tu je i HAOP – Hrvatska agencija za okoliš i prirodu. S obzirom na broj kornjača koje se godišnje zbrinu u pulskom Aquariumu, želja im je uskoro izgraditi veći bazen u kojem bi adekvatno mogli brinuti upravo o ovako velikim želvama kakva je stigla iz Zadra. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter