Velik interes za subvencionirane kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Velik je interes za subvencionirane kredite i ubrzo ćemo iskoristiti svih 15 milijuna kuna koliko je na raspolaganju u sklopu programa kreditiranja PBZ - Poduzetnik Istarska županija 2015.", iznijela je to Lorena Brgić, v.d. županijske pročelnice za gospodarstvo na prošlotjednoj sjednici Savjeta za gospodarstvo Istarske županije koja je održana u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam.

Inače, riječ je o kreditima do 750 tisuća kuna s valutnom klauzulom u eurima koji su u ponudi PBZ-a od 25. svibnja. Krediti se nude s promjenjivom kamatom u visini tromjesečnog Euribora uvećano za naknadu banke koja iznosi 5,35 postotnih poena, a Istarska županija subvencionira kamatu u visini 2,4 postotnih poena. Stoga je trenutna kamata za krajnjeg korisnika 2,94 posto. Kamata je u ovom trenutku tako niska jer je tromjesečni Euribor negativan i iznosi -0,015 posto. No, kada se, i ako se, Euribor vrati na nekadašnjih tri ili pet posto, automatski će i ovi subvencionirani krediti znatno poskupjeti. Isto tako, do poskupljenja kredita može doći i ako euro deprecirala prema kuni, a što se već dogodilo jer je od početka objave ove kreditne linije euro aprecirao jedan posto.

Na sjednici županijskog Savjeta za gospodarstvo je pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich govorila o mogućnostima efikasnijeg korištenja ESI i drugih EU fondova u Istri. Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Savjeta i predsjednice HGK Županijske komore Pula naglasila je potrebu pronalaska rješenje kojim bi se poduzetnicima ukazivalo na konkretne mogućnosti financiranja iz EU fondova.

Zaključak je savjeta da se uspostavi međusobna koordinacija institucija, Istarske županije i subjekata koji namjeravaju kandidirati programe, radi sinergije u njihovoj pripremi i veće efikasnosti  u implementaciji. Ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban je naglasio kako je nužno da institut ostane neovisan i samostalan jer postoji tendencija da se na razini države instituti ujedine sa sveučilištima. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter