Većina stanara preselila iz zgrade u Maksimijanovoj

Zbog narušene statike valja sanirati zgradu u Maksimijanovoj 23 (M. MIJOŠEK)
Zbog narušene statike valja sanirati zgradu u Maksimijanovoj 23 (M. MIJOŠEK)

U zgradi na adresi Maksimijanova 23, za koju je utvrđeno da tone zbog narušene statike uslijed radova na obalnom kolektoru, gotovo nitko više ne stanuje. Naime, većina od osam stanara zgrade pronašla je privremeni smještaj na drugoj lokaciji, po preporuci Herculanee koja je prionula radovima na statičkoj stabilizaciji zgrade. Riječ je o radovima koji se obavljaju i financiraju iz Jadranskog projekta. Upravo je u sklopu njega geodetski praćeno i snimano stanje objekata tijekom izgradnje obalnog kolektora, pa je tako i utvrđeno da postoji pogoršanje statičke stabilnosti ove zgrade kao posljedica izgradnje obalnog kolektora.

Trusno tlo

Kako nam je ranije pojašnjeno iz Herculanee, ova, kao i okolne zgrade na tom području nalaze se na trusnom tlu koje se sastoji od nasipa, gline i marinskih sedimenata. Temelji tih zgrada nisu postojani budući da se upravo u tom dijelu nekadašnji potok Pragrande slijevao u more. Iz tog razloga, zgrade kontinuirano tijekom godina lagano tonu, što je, kažu u Herculanei, uobičajena pojava za tadašnji oblik gradnje i vrstu tla. Da bi se pratilo stanje, zadnjih godinu dana kontinuirano se provode mjerenja, podsjećaju iz Herculanee.

Na zgradi su najprije obavljeni radovi na takozvanom podbetoniranju temelja. Upravo tijekom izvođenja tih radova utvrđeno je da su temelji u veoma lošem stanju, pa je zbog opreza te mjere predostrožnosti za stanare predviđeno njihovo privremeno preseljenje na drugu lokaciju. Iz Herculanee navode i da je to bilo nužno kako bi se radovi maksimalno ubrzali, ali i radi sigurnosti. Preporučili su to nadležni projektanti, geomehaničari, statičari i izrađivači projekta.

Na sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Pule, Herculanee kao investitora i Jadranskog projekta te sami stanari, dogovoren je način privremenog iseljenja i osiguranja privremenog smještaja za pet obitelji. Stanari su prihvatili prijedlog te je dogovoreno da će zajednički pronaći dogovarajući smještaj koji bi trebao potrajati koliko i radovi, odnosno oko dva mjeseca.

Ostala jedna obitelj

Većina stanara smještaj je samostalno ili uz pomoć Herculanee pronašla, no jednoj je obitelji tek jučer prvi put ponuđeno razgledavanje alternativnog stana. Najugroženiji su stanovi u desnom krilu zgrade, koji gledaju na cestu. U spavaćoj sobi jedne obitelji radovi se izvode još od travnja, a otad ju i ne koriste jer su otada, kako nam kažu, konstantno radovi, a budući da je skinut plafon, a zidovi injektirani te poduprti nosećim, željeznim elementima, preopasno im je za život. Sada je u sličnom stanju i susjedna soba, a predstoje radovi u cijelom stanu ove četveročlane obitelji. Konstantno nailaze na nove pukotine, a zid se odvaljuje u velikim komadima, pričaju nam. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter