Veći prirez samo u Puli, Buzetu i Vodnjanu

Porezna reforma bi trebala donijeti povišicu plaća zaposlenima i manjak u blagajnama općina i gradova (Neven LAZAREVIĆ)
Porezna reforma bi trebala donijeti povišicu plaća zaposlenima i manjak u blagajnama općina i gradova (Neven LAZAREVIĆ)

Porezna reforma, koja bi od 1. siječnja 2015. trebala donijeti povišicu plaća zaposlenim građanima i manjak u blagajnama općina i gradova, nagnala je tek tri gradske uprave u Istarskoj županiji da povećaju stopu prireza na porez na dohodak. Prirez će se, kako bi se održali standardi koje je predvidjela lokalna samouprava, povećati u Puli, a najvjerojatnije i u Buzetu i Vodnjanu, gdje će o tome ovog tjedna odlučivati gradska vijeća.

Uglavnom šest posto

U Puli će se povećati prirez porezu na dohodak sa 7,5 na 12 posto, što je predložio gradonačelnik Boris Miletić, dok će se u Buzetu, gdje trenutačno nema prireza, on iznositi šest posto prođe li prijedlog gradonačelnika Siniše Žulića. U Vodnjanu se odlučuje o povećanju prireza s pet na 7,5 posto.

U gradu Bujama prirez je šest posto i neće se povećavati, a jednaka je situacija i u Labinu. U Pazinu se također neće povećati prirez koji iznosi devet posto, dok se u Novigradu i Poreču još ne razmišlja o uvođenju prireza.

U Umagu i Rovinju prirez iznosi šest posto i u gradskim upravama kažu kako još ne postoje prijedlozi za njegovo povećanje. Gradonačelnik Rovinja, IDS-ov Giovanni Sponza naglašava kako se promjenom zakonskih okvira otežala financijska pozicija lokalne samouprave.

"Izmjene Zakona o porezu na dohodak dovele su pod veliki znak upitnika financiranje postignutih standarda u vrtićima i školama te socijalne programe," napominje Sponza te poručuje da će "grad Rovinj morati primijeniti kombinaciju umanjenja pojedinih prava, kao i povećanje određenih korisničkih pristojbi s ograničenim investicijama." Sponza kaže da ne može potvrditi kako povećanja prireza neće biti, jer će se donijeti odluka o privremenom financiranju za narednu godinu.

Različita rješenja

U Rovinju predlažu korekcije cijena za javne površine kako bi namakli više novca u gradske blagajne, dok u drugim istarskim gradovima povećavaju iznos komunalne naknade. U Bujama su povisili komunalnu naknadu za pet lipa po četvornom metru (poskupljenje za stan od 70 kvadrata iznosi 3,5 kune), a slično je poskupljenje i u Novigradu, gdje su poskupili s 28 na 35 lipa. Komunalna naknada podignuta je i u Pazinu.

Istarski gradovi očito se bore na različite načine s neugodnom financijskom pozicijom u koju ih je, poreznom reformom, stavila Vlada. Povećanje prireza i komunalne naknade, poskupljenje usluga građanima i najma javnih prostora dio su istog nastojanja da gradovi i dalje pružaju komunalne standarde na koje su građani navikli. (Dubravko GRAKALIĆ)

PRIREZ OD 1. SIJEČNJA 2015.

Buje - 6 posto

Buzet - 6 posto

Labin - 6 posto

Poreč - 0 posto

Pazin - 9 posto

Pula - 12 posto

Rovinj - 6 posto

Umag - 6 posto

Novigrad - 0 posto

Vodnjan - 7,5 posto


Podijeli: Facebook Twiter