Glas Istre
Subota
25.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
25.03
Dosad je obnovljeno 50-ak zgrada, a brojne čekaju novi natječaj (Dejan ŠTIFANIĆ)

Već vlada veliki interes za novi natječaj Dolcevite

Objavljeno: 17.02.2017 | 14:46 Zadnja izmjena: 17.02.2017 | 14:46 4 komentara

Grad Pula objavio je novi javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje radova obnove građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, poznatiji kao projekt Dolcevita. Projekt je to koji se nastavlja i u 2017. godini, a korisnici kroz njega mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ne više od 100 tisuća kuna po pojedinoj građevini, ukoliko je građevina smještena u zoni prioriteta, te do 75 tisuća kuna ukoliko je građevina smještena izvan zone prioriteta, a unutar područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline Pule.

Dosad obnovljeno 47 zgrada

Kao "zona prioriteta" utvrđen je obuhvat od Trga Portarata, Ulice Sergijevaca, Clerisseauove ulice, Danteovog trga, Foruma, Trga Stare tržnice, Prolaza sv. Nikole, Flaciusove ulice, Kapitolinskog trga, Kandlerove ulice, Carrarine i Amfiteatarske ulice, trga Ozad Arene, Istarske, Scalierove i Flavijevske ulice, Giardina te Flanatičke i Fontičke ulice.

- Od 2012. godine do danas, Grad Pula je kroz projekt Dolcevita sufinancirao obnovu ukupno 47 zgrada. U ovogodišnjem smo proračunu osigurali iznos od 1,5 milijuna kuna, što planiramo povećati u narednim proračunskim razdobljima ovisno o pristiglim zahtjevima, kako bismo uredili i uljepšali pročelja na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline našega tri tisuće godina staroga grada, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Na novi natječaj Dolcevite šalju se prijave za sufinanciranje radova obnove pročelja i krovova građevina stambene i stambeno-poslovne namjene na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule. Suvlasnici mogu ostvariti pravo na sufinanciranje radova obnove građevine prema jednom od propisanih modela ili čak njihovom kombinacijom, a odnose se na obnovu pročelja i krova građevine, obnovu ili zamjenu vanjske stolarije/bravarije te energetsku obnovu pročelja i krova građevine. Prijavu za sufinanciranje radova obnove građevina može podnijeti upravitelj zgrade, a u slučaju da zgrada nema upravitelja zgrade, opunomoćenik suvlasnika.

Opravdani troškovi ulaganja odnose se na troškove izrade projektne dokumentacije, troškove nabave opreme i izvođenja radova obnove pročelja i krova građevine, sa ili bez energetske obnove te troškove provedbe energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata građevine za potrebe energetske obnove.

- Novom dopunom odluke postojećeg projekta Dolcevita nastavlja se kontinuirana briga Grada Pule o uređenju starogradske jezgre. Kroz dosadašnje pozive Castrum Pula 97 u samom centru grada obnovio je zgrade na adresama Giardini 14, Sergijevaca 39, Forum 11, Kapitolinski trg 1 i mnoge druge izvan obuhvata centra. Već sada mogu reći kako za novi javni poziv vlada određeni interes zgrada kojima upravljamo. Smatram da je riječ o jedinstvenoj prilici za sve pulske upravitelje nekretnina, da u svim situacijama gdje je, u odnosu na konzervatorske uvjete, prihvatljivo rješenje, kombiniraju sufinanciranje obnove zgrade putem budućih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi sama obnova za naše sugrađane u konačnici bila što povoljnija i jeftinija. Obnova starogradske jezgre dugoročan je proces koji zahtijeva veliku suradnju upravitelja nekretnina, gradskih službi, konzervatorskog odijela i samih suvlasnika, naglasio je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, ujedno i direktor Castruma Pula 97.

Dodatno sufinanciranje

Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od ukupno 50 tisuća kuna, suvlasnici mogu ostvariti prema posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli za konzervatorsko-restauratorska istraživanja slojevitosti gradnje i izvornog oblikovanja. Također, mogu ostvariti i pravo na sufinanciranje za izradu projektne dokumentacije, u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od četiri tisuće kuna, te za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od četiri tisuće kuna.

Detaljnije informacije na stranici Grada

Svi zainteresirani upravitelji zgrada ili suvlasnici detaljnije mogu proučiti javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje radova obnove građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, odnosno poziv za Dolcevitu, na oglasnoj ploči Grada Pule na Forumu 2, te na službenoj internetskoj stranici Grada (www.pula.hr). (Goran ROJNIĆ)



Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik