Važno da je krošnja prozračna i da ima provodnicu

Lađarević i Pastrovicchio demonstriraju rezidbu starih stabala (Z. STRAHINJA)
Lađarević i Pastrovicchio demonstriraju rezidbu starih stabala (Z. STRAHINJA)

Provodnice, polikonične krošnje, vodopije… Neki su to od mnogih termina s kojima se proteklog vikenda možda i prvi put susrelo desetak polaznika tečaja rezidbe maslina u nasadima u Vodnjanu i Fažani. Tečaj, u organizaciji udruga Istrian de Dignan i Informo, kroz tri su dana vodili stručnjaci, agronomi Edi Pastrovicchio i Ivica Lađarević, a teorijski i praktični dio svladavali su polaznici iz cijele Istre, pa i šire.

Učili o fiziologiji i biologiji masline

- Oduševljen sam tečajem. Jer kada u Dalmaciji, u Prvić Šepurine, budem primjenjivao ostavljanje vodopija, moji Dalmatinci proglasit će me za luđaka. A ipak Istrijani dobivaju sve te nagrade za svoja ulja, pa valjda i znaju kako treba raditi, rekao nam je jedan od polaznika predstavljajući se samo kao Milan iz Šibenika.

Kroz teorijski dio polaznici su učili o fiziologiji i biologiji masline, uzgojnim oblicima, tehnikama i alatima za rezidbu. U subotu su zajedno ušli u maslinik u Vodnjanu da bi svladali rezidbu mladih maslina i rezidbu stabala u rodu, a praktični se dio nastavio u nedjelju na fažanskom području demonstracijom rezidbe starih stabala i njihove regeneracije. A bilo je, naravno, usput i riječi o drugim elementima uzgoja, poput pripreme tla ili zaštite ulika.

Lijepo vrijeme je za vikend mnoge i u susjednim maslinicima izmamilo na rezidbu, a pokazali su time da ne vjeruju previše u znatniji pad temperature u ožujku. Ove će se godine neki od polaznika u koštac s vlastitim razgranatim ulikama uhvatiti zapravo prvi put.

- Potpuni sam amater. Imam 40 maslina, lani sam prvi put sama brala, a ove godine planiram prvi put sama obrezivati. Jedva čekam da primijenim ovo što sam vidjela ovdje, rekla nam je Ines Ris iz Poreča. Njoj će, sasvim sigurno, biti puno lakše u maslinik uči sa škarama i idejom ispravnom orezivanja, nego se prvo rješavati pogrešnih navika, kakve su česte među našim maslinarima. Nova u maslinarstvu je i Marija Bravar iz okolice Pazina, koja stečeno znanje želi primijeniti u očevom masliniku.

- Došli smo da naučimo sve što se da naučiti. Tata je do sada sve sam obavljao, a mi nismo imali pojma o maslinama. Sada mi preuzimamo, rekla je Bravar. Otac je, kaže, maslinar starog kova, ali ipak primjenjuje mnogo od toga o čemu oni sada uče. Uzalud i edukacija, napominju znalci, ako maslinar ne shvati kako funkcionira biljka u svom okolišu.

Maslina treba sunce sa svih strana

- Važno je da je krošnja prozračna, da masline dohvaća sunce sa svih strana, i da ima provodnicu. A to da se obrezuje tako da krošnja ne ide previsoko, toga sam se držao i prije. Ne treba poginuti berući masline, šali se Milan iz Šibenika.

- Kada se jednom formira krošnja, onda je najmanje posla oko njenog održavanja. Vidjeli ste kako u kratko vrijeme obradimo stablo ako ono od ranije ima pravilan oblik. To je rezidba na rod, objasnio je voditelj tečaja Pastrovicchio.

Demonstrirajući rezidbu starog stabla, Lađarević je morao posegnuti i za motornom pilom kako bi uklonio istrunuli dio debla.

- To je posljedica ovogodišnjeg smrzavanja. Morate ukloniti sav mekani dio, jer se u njemu skuplja vlaga, u kojoj se zadržavaju bakterije i kukci. To činimo da se deblo prosuši. Na tome ćete izgubiti nešto više vremena, ali time spašavate stablo, objasnio je Lađarević.

Edukacija i u ožujku

Sljedeći tečaj na rasporedu je od 10. do 12. ožujka, a praktični i teorijski dio vodit će ga diplomirani inženjeri agronomije Ivica Lađarević i Edi Pastrovicchio. Zainteresirani se prijaviti mogu na broj telefona 091/572-3289 ili na e-mail [email protected]. Cijena tečaja je 750 kuna. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter