Vatromet boja, nošnji i običaja na ulicama Vodnjana

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Svečanim mimohodom 11 folklornih grupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Velike Britanije u petak navečer je u Vodnjanu otvoren 14. Leron - međunarodni festival folklora. Festival, koji u Vodnjan već dugi niz godina dovodi dašak starih običaja, plesova, glazbe i raskošnih nošnji, ni ove godine nije iznevjerio. Tijekom mimohoda posjetitelji su svjedočili pravom vatrometu boja, gizdavih nošnji, nakita i plesa, a vrhunac svečanosti zasigurno je bilo podizanje zastave Lerona koja je označila službeni početak festivala i natjecanja.

Prije podizanja zastave i natjecateljskog dijela, ali i tijekom mimohoda, sve su se skupine kratko predstavile, prvo na ulici, potom na pozornici. Prva večer Lerona bila je rezervirana za natjecanje domaćih folklornih skupina - skupina Zajednice Talijana iz Vodnjana i Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, Folklorno društvo Peroj 1657, DKUS Mendula iz Medulina, VKD Frankopan iz Vrbnika s otoka Krka te KUD Dalmacija iz Dugog rata.

Subota je pak rezervirana za nastup inozemnih folklornih skupina, i to GF Corale Rododendro iz Valli di Lanzo, MacLennan Scottish Group iz Suttona, GF Balarins di Buie - maestro Emma Pauluzzo iz grada Buia, HKUD Luke iz Višići te GF I Bej iz grada Erba. Ono što je također zanimljivo kod Lerona je da nastupe sudionika ocjenjuje publika. U subotu će tako pobjednicima biti dodijeljena skulptura lerona, tradicionalnog gudaćeg glazbala, koju je u keramici izradio Igor Fabris.

A prije natjecanja, u subotu u jutarnjim satima u Zajednici Talijana održat će se okrugli stol pod nazivom "Njegovanje tradicije i običaja u vrijeme globalizacije" te dokumentarni program, a u 19.30 sati u župnoj crkvi sv. Blaža održat će se svečana misa. Molitvu folkloraša sudionici će izreći svaki na svom jeziku. (Nera SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter