Varga: Na istarsku bolnicu čeka se apsolutno predugo


- Konačno smo doživjeli da 20-godišnji san postane java, na istarsku bolnicu čeka se apsolutno predugo. Deset godina trebalo je da se donese odluka, od te odluke do realizacije prošlo je daljnjih deset godina i, evo, konačno smo doživjeli da velik napor i posao koji su obavili i Vlada i Istarska županija u posljednjih nekoliko godina rezultira početkom gradnje nove bolnice u Puli.

Ovdje sam da tom projektu dam punu podršku u ime Ministarstva zdravlja i čitave Vlade, rekao je ministar zdravlja, prim. dr. Siniša Varga koji je s Tatjanom Prenđa Trupec, v.d. ravnateljice HZZO-a, danas posjetio Opću bolnicu u Puli, i to na obje lokacije.

U desetljećima koja spominje Varga je peti ministar zdravlja - nakon Nevena Ljubičića, Andra Vlahušića, Darka Milinovića i Rajka Ostojića - koji doduše pulsku bolnicu posjećuje u trenutku kad je gradnja pa skoro izvjesna. Financijska konstrukcija je zatvorena dvama kreditima od ukupno 600 milijuna kuna, kojima je Vlada odobrila jamstva, ali ih još službeno bankama mora potpisati ministar financija.

Na javnom natječaju izabrana je splitska tvrtka Lavčević koja se obvezala za 342 milijuna kuna izgraditi bolnicu najdulje za tri i pol godine. Bilo je nekih prigovora na njihov izbor, a žalbeni rok traje do 27. srpnja - do sada nije stigla nijedna žalba, kaže nam Valerio Drandić, dopredsjednik Povjerenstva za provedbu javne nabave.

U Mornaričkoj bolnici državna je delegacija razgovarala s čelnim ljudima Opće bolnice, Istarske županije i Grada Pule, a potom su obišli staru civilnu bolnicu gdje bi početkom rujna konačno trebalo biti otvoreno gradilište.

Ministru Vargi i njegovim suradnicima pojašnjeno je da će rekonstrukcija i dogradnja bolničkog kompleksa u Zagrebačkoj ulici početi na mjestu nekadašnjih vrtova, stare bolničke ekonomije, gdje će se na zemljištu od dva hektara smjestiti veliko parkiralište za 630 automobila.

- Da, grade sebi parkiralište, komentirali su neki građani tu vijest, što pokazuje koliko javnost još uvijek ne vjeruje u novu bolnicu, rekla je u razgovoru s ministrom sanacijska upraviteljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić. "Prevelik je bio protok vremena, i dok god se ne naprave barem temelji, bit će skepse u jednom dijelu javnosti. Godinama se priča, potpisivali su se ugovori i aneksi, pisma namjere…", podsjetio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Na pitanje ministra koji su sada rokovi, kad počinje gradnja, dr. Hrstić odgovorila je da svi kažu 1. rujna, ali ona je optimistična i veli: na Veliku gospu, dakle 15 dana ranije. (D. PALIBRK, snimio N. LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter