Valter Drandić predsjednik Vatrogasne zajednice IŽ


Današnja skupština Vatrogasne zajednice Istarske županije, koja se održala u vodnjanskom Omladinskom domu, bila je 6. redovna te ujedno 7. izborna skupština.

Među glavnim točkama dnevnog reda bio je i izbor predsjednika te zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice za novi četverogodišnji mandat, te je jednoglasnom odlukom svih članova potvrđeno prijašnje vodstvo s Valterom Drandićem kao predsjednikom i Mariom Lakovićem kao zamjenikom predsjednika Zajednice.

Istarski župan čestitao je novoizabranom vodstvu na ponovnom izboru te istaknuo svoje uvjerenje kako će se dosadašnja čvrsta suradnja Županije i njene Vatrogasne zajednice nastaviti i u idućem mandatu. "Preduvjet svih dobrih političkih i ekonomskih pokazatelja u Istri upravo su sigurnost i stabilnost, a to je Vaša zasluga", obratio se prisutnima istarski župan dodavši kako Istra zna da se može osloniti na svoje vatrogasce te ih pozvao da i dalje zajedno budu uvijek korak ispred drugih.

Vezano uz financiranje sigurnosne infrastrukture, župan Flego je istaknuo kako se mora poraditi na tome da se sredstva za njezino financiranje osiguraju iz europskih fondova. O tome, rekao je istarski župan, je nedavno razgovarao s ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelom Žalac, koja je najavila kako će Hrvatska mijenjati Operativni plan da bi i takvi projekti mogli povlačiti sredstva iz Kohezijskog fonda EU.

Na sjednici Skupštine, između ostalog, podnesen je Izvještaj o radu Vatrogasne zajednice za razdoblje 2013–2016. godine te Program rada za razdoblje 2017-2020. godine koja su jednoglasnom odlukom prihvaćena.

Govoreći o proteklom razdoblju, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac istaknuo je kako je napravljen dodatni iskorak u organizaciji Zajednice te kako je ona postala nositelj sustava civilne zaštite i spašavanja te, uz ostale službe, doprinosi da se istarski građani i gosti osjećaju sigurno. Zahvaljujući našim vatrogascima, tijelima javne uprave, svim službama te raznim udrugama, istaknuo je Kozlevac, zabilježen je pad intervencija te su svi postavljeni zadaci uspješno izvršeni.

Kada je riječ o budućim projektima, Zajednica nastavlja s građenjem i modernizacijom postojećeg sustava te edukacijom kako bi bili usklađeni i sa potencijalnim novim prijetnjama i opasnostima na području Hrvatske. Među najvažnijim projektima u narednom razdoblju, istaknut je projekt "MORE" koji se planira kandidirati na europske fondove, s ciljem osiguravanja pomorske vatrogasne postrojbe koja bi djelovala na području akvatorija Istre.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Valter Drandić istaknuo je kako svoju dužnost obnaša već dvadeset godina, pritom se prisjetivši početaka. „Prije dvadeset godina, kada smo preuzimali vatrogasni sustav iz MUP-a, imali smo lošu infrastrukturu i lošu opremu. Danas imamo uspostavljen sustav koji dobro funkcionira, nabavili smo suvremenu opremu, otvorili brojne objekte, školovali ljude, napravili puno prevencija te smanjili broj požara, a polako se okrećemo i djelovanju na moru“, rekao je predsjednik Drandić. Zahvalio se svima prisutnima na ponovnom izboru, a posebice svim vatrogascima koji svoj posao rade ne zbog posla, nego zbog uvjerenja.

Na samom kraju sjednice Skupštine za riječ su se javili visoki uzvanici koji su pohvalili Vatrogasnu zajednicu Istarske županije kao jednu od najorganiziranijih i naprednijih na području Hrvatske istaknuli te se zahvalili na dosadašnjem doprinosu i zaželjeli mnogo uspjeha u daljnjem radu.

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter