Valkane: Sredozemna medvjedica doplivala s mladuncem?

Diranje sredozemne medvjedice, a posebno njenog mladunca, strogo je zabranjeno (M. ANGELINI/arhiva)
Diranje sredozemne medvjedice, a posebno njenog mladunca, strogo je zabranjeno (M. ANGELINI/arhiva)

Ako je vjerovati prognozama stručnih ljudi iz Udruge "Sredozemna medvjedica", ali i nekolicini očevidaca na Valkanama, sredozemna medvjedica koja već mjesecima povremeno odmara na pulskim plažama, pa tako i na onoj na Valkanama, odnedavno dolazi s podmlatkom.

Prvu sumnju da je medvjedica nešto "tanja" nego ranijih mjeseci te da bi to moglo biti rezultat okota, izrazila je Jasna Antolović, biologinja i predsjednica udruge Sredozemna medvjedica.

Naime, po slikama koje smo joj poslali unatrag nekoliko tjedana, rekla nam je da nije riječ o dosad neviđenoj jedinki, već o istoj životinji, ali vjerojatno ženki koja je u međuvremenu okotila.

Ta je vijest ovih dana dobila i potvrdu kada je nekolicina kupača vidjela da je ta medvjedica upravo na Valkane dovela svoje mladunče. Iako su se mnogi interesirali mogu li dirati mladunca ili pritom riskiraju da ih napadne ženka, Antolović upozorava da se ta ugrožena životinjska vrsta, za čije je uznemiravanje zakonom propisana kazna od 15 tisuća kuna, ionako ne smije dirati niti joj se približavati na manje od 20 metara.

- Pogotovo se ne smije uznemirivati mladunac, jer ako ga se dira postoji velika vjerojatnost da će ga majka napustiti i da će mladunče uginuti, ističe Antolović.

Predsjednica ove udruge kojoj je zadatak da, između ostalog, redovito prati pojavljivanje sredozemne medvjedice na Jadranu, moli sve Puljane koji su možda fotografirali medvjedicu s mladuncem da im pošalju te fotografije i jave vrijeme i mjesto susreta radi njihove evidencije. Ona je dostupna na broj telefona 098/351-254, a fotografije treba poslati na e-mail [email protected]. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter