Valdebek: Legalizirane nelegalna antena i kuća

Grad je legalizacijom kuće de facto legalizirao i spornu antenu (M. ANGELINI)
Grad je legalizacijom kuće de facto legalizirao i spornu antenu (M. ANGELINI)

Antenski sustav na kući Janka Žužića, gradskog vijećnika HDZ-a, legaliziran je unatoč rješenju građevinske inspekcije kojim je naloženo njeno uklanjanje te protivljenju i peticiji brojnih susjeda koji su, u strahu za svoje zdravlje (antena je od prvih susjeda udaljena tek 15-ak metara) na sve moguće načine pokušavali izboriti njeno uklanjanje.

Kako je to moguće? Da se to shvati, potrebno je prisjetiti se početka priče. Dakle, antenski sustav na kući na Monte Magnu 36 niknuo je u lipnju prošle godine u potpunoj tajnosti i bez odobrenja najbližih susjeda.

Zbog mogućih implikacija na zdravlje oni su ubrzo "zbili" redove i krenuli u borbu protiv antene - pokrenuli su peticiju koju je potpisalo 217 mještana, medijski istupali, pisali Gradu, Županiji, ministarstvima, inspekcijama te ukazivali na brojne studije koje govore o tome da zračenje antena nepovoljno utječe na zdravlje, ali i činjenicu da u Prostornom planu uređenja grada Pule izričito piše da je "gradnja antenskih sustava baznih postaja pokretnih TK mreža (antenski stupovi i prostor za opremu) moguća izvan građevinskih područja naselja, a samo se iznimno antenski sustavi baznih postaja mogu graditi i unutar građevinskih područja naselja, i to uz uvjet da ne ugrožavaju sigurnost ljudi i okolnih građevina".

U početku se činilo da je njihova borba urodila plodom - građevinska inspekcija je 29. studenog 2011. donijela rješenje o uklanjanju antene, i to zbog toga što je ona postavljena na nelegalnoj građevini. Naime, kuća na koju je postavljena, ispostavilo se, nelegalno je nadograđivana pa samim time ni antena na njoj nije imala zakonskih uporišta. Iako je u rješenju pisalo da se antena mora ukloniti u roku od 15 dana od njegova izdavanja te da na njeno izvršenje ne utječe nikakav prigovor, to se nije dogodilo.

U međuvremenu je (u ožujku 2012.) za kuću podnesen zahtjev za legalizaciju, koji je u rujnu (rješenje o ozakonjivanju Grad je donio 19. rujna) i odobren. Tako je nelegalna antena na nelegalnoj kući postala - legalna, a u vodu su pali svi pokušaji građana da ju maknu iz svog okruženja. (Borka PETROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter