Valbandonsko kupalište s brojnim sadržajima, ali bez hotela

Kratka općinska plaža u Valbandonu uvijek je vruća tema (Z. STRAHINJA)
Kratka općinska plaža u Valbandonu uvijek je vruća tema (Z. STRAHINJA)

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Fažane u ovom mandatu izglasan je Urbanistički plan uređenja Turističke zone "Bi Village". Plan, čiji je obuhvat nešto veći od istoimenog kampa i naselja te zahvaća i općinsku plažu u Valbandonu, usvojen je sa sedam glasova vijećnika s liste SDP-a i HSU-a, pet je vijećnika IDS-a bilo protiv, a suzdržao se nezavisni Drago Klarić. Potreba za izradom UPU-a se pojavila nakon što je Općina 2011. izmijenila ugovor s tvrtkom Industrial Projects kojim joj je zakupnina za zemljište na kojem se nalazi Bi Village podignuta sa 108 tisuća eura na 300 tisuća eura.

Ne gradi se uz plažu

Po ugovoru kamp je imao oko 2.900 ležaja kapaciteta, mada je realno raspolagao i sa 6.000 ležaja. Kako je naveo David Cvetko iz Arhitektonskog ateliera Deset iz Zagreba, izrađivača plana, ovim je UPU-om i slijedom planova višeg reda zoni određen kapacitet od 5.000 ležaja, od čega se 4.700 odnosi na Turističko naselje i kamp Bi Village, a 300 na zonu Manerini. Cvetko je predstavio UPU po područjima te naveo da uz obalu nije moguća gradnja, da se iza nje nalazi pojas na kojem je moguća samo rekonstrukcija i održavanje postojećih građevina, dok se zona u kojoj je gradnja moguća nalazi u središtu plana. Taj se prostor, na koji otpada većina obuhvata UPU-a, dijeli na naselje s oko 1.570 ležaja, u kojem je uglavnom zatečeno stanje koje je trebalo uskladiti s prostornoplanskim zahtjevima, i kamp na koji otpadaju preostali kapaciteti do ukupnih 4.700 ležaja. Dozvoljeni su kapaciteti od 120 kreveta po hektaru, izgrađenost čestica do 30 posto te je određeno najmanje 40 posto prirodnog zelenila. To što je UPU-om obuhvaćena i općinska parcela u zaleđu kratke općinske plaže u Valbandonu rezultiralo je i s najviše rasprave na sjednici. Ivan Geršić iz IDS-a upozorio je da je njegova stranka u listopadu 2014. javnost upozorila na mogućnost gradnje hotela i restorana na tom zemljištu te je potom Općinsko vijeće donijelo odluku da se ti sadržaji izbace iz plana i da nikakve velike izgradnje tamo ne bude. Zbog toga se, dopunio ga je Korać, i oteglo donošenje ovog plana.

Prizemni objekti

- Mi smo zahtijevali i da se na toj parceli odrede sadržaji poput parkirališta, igrališta, zidanih tuševa i sanitarija te objekti za trgovinu i ugostiteljstvo. No, u planu toga nema, rekao je Geršić.

- Nije točno. Sve što ste htjeli je predviđeno ovim planom: uređeno kupalište, sanitarije te mogućnost gradnje ugostiteljskih i turističkih sadržaja. To su prizemni objekti. Dali ste dobru primjedbu i uvažili smo je. A sigurno nije moguće graditi hotel, rekao je Korać. U susjedstvu se nalazi državna parcela kojom upravlja MUPi koja ostaje kakva je i bila. No, Geršiću se ne sviđa što lokacije tih sadržaja na općinskom zemljištu nisu ucrtane u grafički dio te vjeruje da bi preko zakona o strateškim investicijama neki investitor mogao doći do općinske i državne parcele i prekrajao ih kako želi. Korać i predstavnici izrađivača plana rekli su da to nije moguće, kao i da u ovoj fazi nije moguće određivati točne pozicije objekata.

Temelji preblizu mora?

- Rečeno je da se u pojasu uz obalu mogu samo rekonstruirati postojeće građevine, ali danas su se iza žice kod beach barova kopali temelji. Očito se podižu novi objekti, reagirao je na sjednici Raul Marsetič, vijećnik IDS-a. Korać i Cvetko naveli su da to po ovom UPU-u, kada stupi na snagu, neće biti moguće. - Kontaktirali smo Bi Village zbog toga i njihov je odgovor bio da tamo samo nešto čiste. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter