Valbandon: Teški otrov u Ulici Lavanda!

Valbandonske mačke na meti trovača (M. ANGELINI)
Valbandonske mačke na meti trovača (M. ANGELINI)

U Ulici Lavanda u Valbandonu netko sustavno truje kućne ljubimce, potvrdili su nam i iz Veterinarske ambulante u Puli nakon dojave o stradanju životinja u tom naselju.

U dijelu Ulice Lavanda kod Velike Vale i na križanju s Pinetom za vikend je otrovana i uginula jedna mačka, a druga je nestala pa se vjeruje da je i ona stradala od otrova. U petak je pak otrovan pas, za čiji se život od 22 do 1 sat iza ponoći borio veterinar Mikele Medica. Pas je srećom preživio.

- Riječ je o teškom akutnom otrovu. Teško je reći o kojem se radi, najvjerojatnije o cinkfosfidu, ali to bi ipak morala potvrditi toksikološka analiza, rekao je Medica.

Za sada nije poznato što je poslužilo kao mamac. Medica, koji se do sada susreo s puno slučajeva trovanja, kaže da trovači za mačke najčešće postavljaju otrov u sardelu, a za pse u kobasicu.

Vlasnica mačke iz Lavande rekla nam je da ovo nije prvi put da im u ulici truju životinje. Otrov bačen u okoliš ne predstavlja samo opasnost za kućne ljubimce, već i za ljude, posebno djecu u susjedstvu.

Do sada smo više puta pisali o trovanjima životinja u Valbandonu, a jedan od težih slučajeva dogodio se u drugom dijelu Lavande prije 15-ak godina, kada su od jakog otrova u samo nekoliko minuta i u teškim mukama ugibali veliki rasni psi te nebrojeno mnogo mačaka. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter