Valbandon: Novi most otvoren pješacima i biciklistima

Pješački most preko valbandonskog potoka (Z. STRAHINJA)
Pješački most preko valbandonskog potoka (Z. STRAHINJA)

Novi pješački most u Valbandonu, uz stari cestovni, otvoren je od ovog tjedna za pješake i bicikliste. Iako je Općina Fažana novu konstrukciju od izvođača radova preuzela još u ponedjeljak, jučer smo na njoj zatekli radnika s pinelom i bojom, da bi nam fažanski donačelnik Radomir Korać objasnio da je most u funkciji te da radnici popravljaju samo manje nedostatke u skladu s ugovorom.

Preko tri stupa i dva upornjaka

Most dug 39 metara, koji povezuje pješačke staze s obje strane zaljeva, šetnicu prema Fažani i naselje Valbandon, udaljen je tri metra od velikog cestovnog mosta, a proteže se preko tri stupa i dva upornjaka. U funkciju je trebao biti pušten još u svibnju.

- Radovi su se otegnuli zbog lošeg vremena i kiše. To je opravdano kašnjenje, objasnio je Korać. Izvodila ih je pulska tvrtka Kapeloto beton, a u općinskom je proračunu za to, uključujući i prateću javnu rasvjetu, osigurano 1,2 milijuna kuna.

Valbandon u sezonu ulazi s još jednim novim sadržajem - u svibnju je završeno uređenje okruglog platoa u mjesnoj lučici, sada arheološkog punkta tristotinjak metara udaljenog od novog mosta prema moru. Riječ je o investiciji Turističke zajednice Fažane, vrijednoj 290 tisuća kuna, kojom su dodatno obilježili bogatstvo antičke baštine u ovom zaljevu, ali i stvorili pozornicu za manja zbivanja.

Rotonda i rimski mozaik

Rotonda je dio rimske vile, a nastala je na polukružnoj eksedri u kojoj je prije više od stotinu godina pronađen rimski mozaik, čija je replika ugrađena u plato. Replike mozaika nađenih u blizini inkorporirane su pak u dizajnersku kamenu klupicu, a na zidu prema moru ucrtana su polja za antičke društvene igre. Eksedru je u puni krug prerađena u doba Austro-Ugarske, na njoj su se u ne tako davnoj prošlosti održavali plesnjaci, a posljednjih desetljeća propadala je pod utjecajem mora. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter