V. Vrh: Tražili premještanje, dobili još jednu antenu

Umjesto izmještanja, nadograđuje se antenski sustav (D. MEMEDOVIĆ)
Umjesto izmještanja, nadograđuje se antenski sustav (D. MEMEDOVIĆ)

Neprihvatljiva dogradnja antenskog sustava na Velom Vrhu bila je tema konferencije za novinare predsjednika ogranka IDS-a Veli Vrh Armina Grabara. Istaknuo je da je postojeći antenski sustav u funkciji više od 30 godina i da je trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu Odašiljači i veze do sada poštivalo zakonsku regulativu i zadovoljavalo ograničenja postavljena pravilnikom o zaštiti elektromagnetskog polja.

Međutim, građani Velog Vrha, kaže Grabar, bezbroj su puta negodovali zbog stalne nadogradnje sustava, a ovih im se dana postavlja još jedna antena.

- Neprihvatljiva nam je nadogradnja antenskog sustava o čemu Mjesni odbor Velog Vrha nije obaviješten. Naselje je značajno naraslo u posljednje vrijeme i smatramo da antene unutar središta naselja koje broji pet tisuća stanovnika nisu primjerene.

Tražimo izmještanje na alternativnu lokaciju jer smo zabrinuti za zdravlje građana s obzirom da je zabilježeno jako zračenje postojećeg sustava, a na Velom Vrhu je i povećan broj oboljenja od raznih oblika karcinoma, rekao je Grabar te dodao da se u blizini nalazi i škola, a da antenski sustav učestalo privlači i gromove te utječe na život stanovnika ovog naselja.

Stoga traži očitovanje tvrtke Odašiljači i veza zašto se, umjesto izmještanja izvan naselja, sustav ponovno nadograđuje. O tome nije kontaktiran niti Grad Pula, jer je to, po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, u ingerenciji državnih tijela te za gradnju antenskog stupa s baznom stanicom nisu potrebni akti za gradnju. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter