Uživo s krova Istre - panoramska kamera na Učki

Kamera je 'uhvatila' jednu od 167 vrsta ptica koje obitavaju u Parku prirode Učka (Istramet)
Kamera je 'uhvatila' jednu od 167 vrsta ptica koje obitavaju u Parku prirode Učka (Istramet)

Najvišu panoramsku kameru u Hrvatskoj, onu na vrhu Učke, ovog je tjedna postavila ekipa meteorološke udruge Istramet, a snimke se mogu pratiti na istoimenom internetskom portalu.

Kamera je instalirana na zapadnoj strani kule izgrađene 1911. godine na Vojaku, na otprilike 1.400 metara nadmorske visine, u zavjetrini zaštićenoj od direktnih udara bure i leda. Stoga članovi udruge očekuju da bi trebala izdržati zimu.

Zanimljive i korisne snimke s krova Istre u HD kvaliteti stižu iz minute u minutu, što će posebno razveseliti planinare i zaljubljenike u prirodu i meteorologiju. Kamera je smještena u specijalno izrađenom kućištu, a podaci se na Istrametov server šalju uz pomoć rutera. Projekt je financiran privatnim sredstvima i onima udruge, a za uspješnu realizaciju najzaslužniji su buzetski istrametovci Damjan Nemarnik i Vladimir Jovanović.

Osim specifičnih gorskih meteoroloških pojava kamera je već snimila letove paraglajdera s tamošnjeg uzletišta, brojne izletnike u prolazu, kao i prelet ptice za koju nismo uspjeli utvrditi koje je vrste.

Inače, područje Parka prirode Učka i uže okolice stanište je brojnih ptica (zabilježeno je čak 167 vrsta) među kojima ima i ugroženih, kao što su suri orao, sivi sokol i druge. Na istoj je lokaciji krajem kolovoza obnovljena meteorološka postaja koja konstantno dostavlja podatke o vremenskim prilikama, a više možete vidjeti na www.istramet.com/postaja/ucka-vojak.

Spomenimo da su se proteklog tjedna Istrametu pridružile još tri automatske meteopostaje: u Dajli, Buićima kod Trviža i Zamasku. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter